Filosofische workshop Ouderdom

18 mei 2018, van 13:30 tot 16:30 | de Bibliotheek Eindhoven

Kosten: Bibliotheeklid: €17,50 en niet-lid: €21,-

Indeling workshop In deze filosofische workshop gaan wij zelf filosoferen over ouderdom en over de vraag hoe wij ons hiertoe verhouden. Een open gesprek met elkaar, zelf nadenken, kritische vragen stellen en opnieuw nadenken, wordt afgewisseld met een interactief filosofisch college waarbij wij samen filosofische teksten lezen. Deze werkvorm zorgt ervoor dat wij snel de diepte in kunnen gaan. De workshop duurt drie uur inclusief een pauze.

“Je moet oud zijn, dus lang geleefd hebben, om te weten hoe kort het leven is,” schreef Schopenhauer. Er zit veel wijsheid in deze korte zin. Maar de confrontatie met de eindigheid is niet voorbehouden aan mensen van hoge leeftijd. Niet iedereen wordt oud. En niet iedereen verhoudt zich op dezelfde manier tot ouder worden. Sommigen spreken van “de kunst van het ouder worden”, anderen gaan in hun verlangen naar onsterfelijkheid zo ver dat zij willen dat hun lichaam na hun dood wordt ingevroren. Wittgenstein zei: “Als je onder eeuwigheid niet oneindige tijdsduur, maar tijdloosheid verstaat, dan leeft eeuwig wie in het heden leeft.” Vanaf de oudheid tot nu denken filosofen na over ouderdom en hoe mensen zich daartoe verhouden.

Voor wie?
De workshop is bedoeld voor iedereen die samen met anderen stil wil staan bij filosofische vragen over ouderdom. De workshop biedt een oefening in een filosofische manier van denken en in het stellen van filosofische vragen. Filosofische voorkennis is niet vereist.

Door wie?
De workshop wordt begeleid door Ingeborg van den Bold. Zij is filosoof en studeerde cum laude af op Heideggers Zijn en tijd.

De filosofische workshop komt tot stand in samenwerking tussen de Bibliotheek Eindhoven en Tegenlicht Meet Up 040. Het is een verdiepende activiteit passend bij de Tegenlicht Meet Up 040 De onsterfelijken (woensdagavond 9 mei 2018 in het Designhuis).

Wil je meedoen met de filosofische workshop? Meld je dan vooraf aan. Er is plaats voor 9 deelnemers.