Filosofische workshop: Mens en techniek

20 mei 2017, van 10:30 tot 13:30 | De Bibliotheek Eindhoven

Kosten: € 17,50 voor leden / € 22,- voor niet-leden (inclusief een lichte lunch en koffie of thee)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In deze filosofische workshop gaan wij zelf filosoferen over de vraag hoe mens en techniek zich tot elkaar verhouden en wat dit betekent voor ons eigen leven.

Mens en techniek

Waar eerst internet mensen met elkaar verbond, verbindt nieuwe technologie nu dingen met elkaar. Lantaarnpalen met sensoren en camera’s om mensenmenigtes te dirigeren, het is al werkelijkheid in Eindhoven. Via het gebruik van sociale media worden persoonlijke gegevens verzameld en met een smartphone op zak is je locatie altijd bekend. Maar ook voordat deze nieuwe ontwikkelingen werkelijkheid werden, bestond er natuurlijk al een wisselwerking tussen de mens en zijn technologische uitvindingen. Wat betekent techniek voor ons? Hoe verhouden wij ons tot techniek en hoe verandert techniek onze manier van leven? En wat kan techniekfilosofie ons leren over de relatie tussen mens en techniek?  

Indeling workshop

In deze filosofische workshop gaan wij zelf filosoferen over de vraag hoe mens en techniek zich tot elkaar verhouden en wat dit betekent voor ons eigen leven. Een open gesprek met elkaar, zelf nadenken en kritische vragen stellen, wordt afgewisseld met een interactief filosofisch college waarbij wij samen filosofische teksten lezen. Deze werkvorm zorgt ervoor dat wij snel de diepte in kunnen gaan. De workshop duurt drie uur inclusief een korte pauze waarin wij een lichte lunch krijgen.   

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor iedereen die samen met anderen stil wil staan bij de vraag hoe mens en techniek zich tot elkaar verhouden. De workshop biedt een oefening in filosofisch denken en in het stellen van filosofische vragen. Filosofische voorkennis is niet vereist.  

Door wie?

De workshop wordt begeleid door Ingeborg van den Bold. Zij is filosoof en arts en oprichter van Bold filosofische praktijk.

Vanwege het interactieve karakter van de workshop is er ruimte voor slechts 9 deelnemers!