Lezing: natuur als inspiratiebron voor wijsheid

14 januari 2018, van 14:00 tot 16:00 | de Bibliotheek Eindhoven

Kosten: 2,50 bibliotheekleden / 3,- niet-leden

Deze lezing is een reis door de eeuwen heen rond de vraag naar de relatie tussen natuur, onze natuur en wijsheid. Een odyssee in woorden, beelden en klanken, die u probeert mee te voeren voorbij het denken om u iets te laten ervaren van waar het bij natuur en wijsheid om draait. Door: Lilian Daishin van der Vaart, zenleraar/coach.

“Ergens in de jonge jaren begint,
als vanzelfsprekend,

een dialoog met de natuur”
‘Het gesprek, de tienduizend dingen en de boterbloem, Essays over mens en natuur’, WWF 2012

Deze uitspraak geldt zeker voor mij. Ik herinner mij het zonovergoten weiland aan de andere kant van de weg, waar we van de boer boterbloemen mochten plukken voor onze moeders, waar de bijen en vliegen om ons hoofd zoemden en de wind door onze haren streek. Ik kan nog steeds bij het gevoel dat ik erbij had: een te zijn met de wereld om mij heen. Dat gevoel hebben we als kind van nature. Naarmate we opgroeien, opgevoed en opgeleid raken, ‘gecultiveerd’ worden, komen we steeds verder van dat oorspronkelijke gevoel af te staan. Toch, als we in de natuur wandelen of fietsen, kan het ineens terug zijn, dat gevoel van eenheid.

Wijsheid heeft, zeker in de oosterse tradities, veel te maken met de bewuste realisatie van één te zijn met de wereld om ons heen. Wijsheid betreft, ook in de westerse tradities, meer dan alleen ons bewuste denken; het omvat ook onze ervaring. Leven in een sterk gecultiveerde en hoog-technologische wereld bergt het risico in zich dat we uitsluitend nog waarde hechten aan het denken, en los komen te staan van de ervaring die zo’n wezenlijk ingrediënt is van wijsheid.