Dossier racisme

De Bibliotheek is er voor iedereen. Ongelijkheid, discriminatie en racisme passen daar niet bij. Door het overlijden van George Floyd op 25 mei in de Verenigde Staten, staat het onderwerp racisme nu volop in de belangstelling. Overal ter wereld komen er mensen bijeen om te demonstreren tegen racistisch politiegeweld en racisme in het algemeen.

Wij zien het als onze missie om mensen in de gelegenheid te stellen zichzelf te ontwikkelen. Dit doen wij bijvoorbeeld door je de mogelijkheid te geven je in een bepaald onderwerp te verdiepen, zoals in dit geval racisme. We proberen je nieuwsgierig te maken en te verleiden tot nieuwe inzichten, je via een boek iets te laten ontdekken of je iets te laten beleven door de ogen van een ander. Zoals door de ogen van iemand uit een andere cultuur of sociale klasse.

We brengen mensen bij elkaar door te delen, zodat we samen kunnen leren en ontwikkelen. Voor iedereen die zich in het onderwerp racisme wil verdiepen, hebben wij deze pagina met tips samengesteld.

VPRO Gids | Black Lives Matter

In deze kijk-, lees- en luistertips van de VPRO Gids speelt racisme en zwarte cultuur een belangrijke rol.

Naar de tips

Uit onze collectie voor volwassenen

Wit Huiswerk

Een naslagwerk voor mensen die meer willen weten over de strijd tegen racisme.

Naar het Huiswerk

Young Adult-boeken

NOS | Dossier over de demonstraties

George Floyd's dood op 25 mei in de VS is aanleiding voor wereldwijde aanhoudende protesten. Actievoerders gaan de straat op. Ook in Nederland wordt gedemonstreerd.

Lees meer in het dossier

Leesboeken voor 9-15 jaar

Jeugdbieb

Op de website van de Jeugdbieb is veel informatie te vinden over racisme en discriminatie en de demonstraties rondom Black Lives Matter.

Naar Jeugdbieb.nl

Voor jonge kinderen

Netflix | Kijktips

Kom meer te weten over racisme en hoe het is om zwart te zijn in Amerika met deze collectie van series, films en documentaires.

Naar de kijktips