Week van de Mediawijsheid

  • Week van de Mediawijsheid

    16 t/m 23 november 2018

Week van de Mediawijsheid

Onze duim is in tijden niet zo machtig geweest. Met een click, scroll of swipe verschaft ‘ie ons toegang tot een wereld aan informatie en mogelijkheden. Maar de ene duim is de andere niet, en lang niet iedereen is er even handig mee. Dat is een groeiend probleem. Want of het nu gaat om het doen van je bankzaken, het zoeken of delen van informatie, het vinden van een baan of het regelen van je privacyinstellingen: het wordt steeds belangrijker om een bepaalde mate van mediawijsheid in de vingers te hebben.

Heb jij het onder de duim?’

Tijdens de komende Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november 2018) richt de Bibliotheek Eindhoven zich op iedereen die wel een helpende hand kan gebruiken. We onderzoeken waaraan je vandaag de dag moet voldoen om jezelf ‘mediawijs’ te noemen en stellen jong en oud de vraag: ‘Heb jij het onder de duim?’.
Doe mee en ook jij krijgt het onder de duim!
Voor leerlingen groep 7 & 8: Doe mee aan het MediaMasters spel
 

Trailer MediaMasters 2018

Voor leerlingen groep 7 & 8

Speel MediaMasters en ontdek de wereld van de mediawijsheid! MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis het avontuur aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen. Durft jouw klas het aan?

Doe mee aan het MediaMasters spel

MediaMasters kan vanaf oktober het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid op 16 t/m 23 november 2018. Meld nu je klas aan voor MediaMasters 2018/2019.
De Bibliotheek Eindhoven begeleidt via de bibliotheek op School dit spel.

Voor ouders: de informatie-avond Media-opvoeding

Donderdag 8 november 2018, 19:30 tot 22:00 uur, de Bibliotheek Eindhoven, de Witte Dame

Sociale media, games en het internet zijn niet meer weg te denken onderdelen van de belevingswereld van kinderen. Moderne media hebben een grote impact op hun dagelijkse leven, hun doen en denken. Dat leidt tot zorgen over de ontwikkeling van jonge mensen.

Erno Mijland is onderwijsadviseur en deskundige op het gebied van media-opvoeding. Hij behandelt deze avond vragen als:
● Hoe help je kinderen zich positief en sociaal te gedragen op het internet?
● Hoe houd je de vinger aan de pols van wat je kind online doet?
● Maar ook: hoe kunnen digitale media bijdragen aan het leren door kinderen?

Maak kennis met het ‘dat ding-effect’, je rol als ‘externe prefrontale cortex’ en het GVGS-model én ‘kijk naar jezelf’ door de bril van de zeven kwaliteiten van de mediaopvoeder.
Na de presentatie is er volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, ervaringen en ideeën te delen.
 

Erno Mijland, onderwijsadviseur en deskundige

Foto: Nely van den Oetelaar

Digisterker

Met het Digisterker-programma ‘Werken met de e-overheid’ biedt de Bibliotheek Eindhoven digivaardigheidscursussen voor burgers. Wil je leren hoe je zaken met de overheid snel en gemakkelijk via de computer kunt regelen, bijv. met de gemeente, de SVB of Mijn Overheid?
Volg de cursus bij de bibliotheek of bij Digitolk in Woensel of Stratum!

Klik & Tik

Klik & Tik is een basisprogramma om mensen de basis van het gebruik van een computer te leren. De bibliotheek biedt een wekelijks spreekuur waarin mensen onder deskundige begeleiding, in eigen tempo, het programma kunnen volgen. Wij beginnen bij het begin en gaan stap voor stap verder. Men leert typen, e-mailen en gaat het internet op.

DigiCafé

Op dinsdag- en zaterdagmorgen is er in de Bibliotheek Eindhoven het DigiCafé. Inwoners met vragen over de werking van een laptop, tablet of smartphone kunnen bij het DigiCafé terecht. Onderwerpen die tijdens het DigiCafé worden behandeld zijn onder meer het installeren van software, het installeren en gebruiken van apps en het lenen van e-books.

Tot slot, samen aan de slag: Applab in de bibliotheek

Kom naar het Cinekid AppLab op de jeugdafdeling in de centrale bibliotheek. In deze multimedia-ruimte kunnen kinderen en ouders creatieve en educatieve apps uitproberen. Ga zelf aan de slag, ontdek veilige, creatieve en innovatieve apps of laat een kleurplaat tot leven komen in 3D.

Meer info en tips op Applab