De Nationale Voorleesdagen

De mooiste momenten maak je samen met een voorleesboek

Voorlezen beleef je samen

Houd jij er ook zo van om voorgelezen te worden? Neem papa, mama, opa of oma mee naar de bieb, zoek een grote stapel (prenten)boeken uit, neem ze mee naar huis en (voor)lezen maar! Maak er samen een leuk, dagelijks ritueel van. Weet je niet welke boeken je wilt kiezen? Wij helpen je een handje. Kom tijdens De Nationale Voorleesdagen, van 25 januari tot en met 4 februari, naar mooie verhalen luisteren of leuke voorstellingen bekijken.

Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Het prentenboek 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' van Joukje Akveld en met illustraties van Jan Jutte is dit jaar Prentenboek van het Jaar. 

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

Leen dit boek in de bieb

Voorleestips

Voorlezen maakt je leuker! Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. 

Onze mediacoach Nicole heeft een aantal tips voor je over interactief voorlezen. Zo worden de Nationale Voorleesdagen nóg leuker!

 

 

Voorlezen is belangrijk. Het is niet alleen een gezellig moment tussen jou en je kind maar het is ook belangrijk voor de taalontwikkeling. Heb je moeite met lezen? Vertel dan een verhaal en benoem wat je ziet. Onze Mediacoach Janneke geeft je in deze video wat leuke (voorlees)tips.

Muzikaal voorlezen

Elja Smeets van Muziek Fantastique leest muzikaal voor en inspireert jou en je kind hoe je samen het voorlezen nóg leuker maakt. Deze ochtend staat het boek ‘NEE! zei konijn’ centraal, één van de boeken uit de Prentenboeken Top Tien.

Diverse data en locatie

Naar data en tijden

Theatervoorstelling: Kleur!

Geitje wil de wereld helemaal inkleuren. In de kamer staat, naast de staande klok, ook een groot sprookjesboek. Maar waar zijn de kleuren van dat boek? Help jij Geitje mee alles in te kleuren? Patrick van Horne van Kopje T-heater.

Zaterdag 28 januari, de Bibliotheek Best

Meer info & tickets

Loet viert feest

Een feestelijke, muzikale en interactieve kindervoorstelling, waarin Loet samen met hulp van alle kinderen een verrassingsfeestje voor haar hond Mango organiseert.

Zaterdag 4 februari, de Bibliotheek Eindhoven

Meer info & tickets

Voorlezen voor meertalige kinderen | National Read Aloud Days for multilingual children

We lezen, in samenwerking met het Heritage Language Education Network, het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ voor in diverse talen. Come and join, there will be a reading of Maximiliaan Modderman Throws a Party in different languages: Chinese, Hungarian, Korean, Japanese, Polish, Turkish, Bulgarian, Ukrainian, Persian, English, Spanish, Romanian. 

Prentenboeken Top 10

Voorleespopje cadeau

Wist jij dat ieder kind onder de 18 jaar gratis lid kan worden van de bibliotheek? Kom dus tijdens De Nationale Voorleesdagen naar de bieb, schrijf jouw kind gratis in en ontvang dit leuke voorleespopje Maximiliaan cadeau! (Zo lang de voorraad strekt).

Lees meer over het gratis jeugdlidmaatschap

Zing mee

Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte is het Prentenboek van het Jaar 2023 van de Nationale
Voorleesdagen 2023. Het boek werd uitgegeven door Lannoo Uitgeverij. Het bijhorende lied werd gemaakt door Sjoerd Kuyper en Loek Hauwert. Het werd ingezongen door Maxine Bronmans en de animatie is gemaakt door Keanu Desmet.

Kleuren maar!

Kleurplaat

Zin om lekker te kleuren? Print dan hier de kleurplaat uit van Maximiliaan Modderman geeft een feestje en maak er zelf een vrolijke boel van!