Nationale Voorleesdagen

Voorlezen maakt je leuker!

'Hoe is het om klein te zijn?’, ‘Hoe is het om groot te zijn?’, ‘Hoe is het om ziek te zijn?’, ‘Of straatarm?’ Prentenboeken leren kinderen om zich dit soort situaties in te beelden. Voor peuters en kleuters is het soms nog heel lastig om zich te verplaatsen in een ander. Zij kunnen zich nog niet zo goed voorstellen dat andere mensen er ook andere gevoelens, gedachten en ervaringen op nahouden. Voorlezen lijkt kinderen te helpen om deze cognitieve vaardigheid te ontwikkelen.

Van 22 januari tot en met 1 februari 2020 vinden De Nationale Voorleesdagen plaats. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Gedurende de campagneperiode zijn er in het hele land allerlei voorleesactiviteiten. Ook de Bibliotheek Eindhoven organiseert leuke activiteiten voor peuters en kleuters!

Programma

Prentenboek van het Jaar

Het prentenboek dat dit jaar centraal staat is Moppereend, door Joyce Dunbar en Petr Horáček. 

Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.

Voorleestips

Voorlezen maakt je leuker! Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Hier een aantal tips om het meeste uit dit speciale kwartiertje te halen. Of bekijk eens het aanbod van onze mediacoaches aan de basisscholen.

Onze mediacoach Nicole heeft ook nog een aantal tips voor je over interactief voorlezen. Zo worden de Nationale Voorleesdagen nóg leuker!

Mopperdag: Zing mee!

Stamp lekker mee en kijk boos in het rond! Met dit liedje dansen alle peuters en kleuters lekker mee tijdens de Nationale Voorleesdagen.

Prentenboeken TopTien

Als je de allerkleinsten gaat voorlezen, welke prentenboeken kies je dan? Jaarlijks maakt een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie; de Prentenboek TopTien.

De Moppereend Rap
Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen maakten jongeren van Dynamo Jeugdwerk een rap over het Prentenboek van het Jaar; Moppereend. 

Met deze rap laten de jongeren zien dat je met een boek op vele manieren om kunt gaan. Dat je het verhaal ook door middel van een rap kunt vertellen.