Jeugd & Educatie

Medewerkers Jeugd & Educatie de Bibliotheek Eindhoven.

Nicole Schilders

Als medewerker jeugd, educatie en ontwikkeling voel ik me als een vis in het water bij de Bibliotheek Eindhoven. Ik vind het leuk om dingen te bedenken waar kinderen leesplezier uit halen en om projecten die te maken hebben met de 21ste eeuwse vaardigheden uit te voeren. Het jonge kind, maar ook het oudere kind spreekt mij erg aan. Ook vind ik het ook erg motiverend om cursussen te begeleiden en mensen een stapje verder te helpen. Het enthousiasme dat daaruit voortkomt, raakt ook een ander.
In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met het onderhouden van mijn sociale contacten, maar duik ik ook graag op de bank met een boek of een goede film of serie.
 

José de Waal

Ik vind het leuk om kinderen en leerkrachten enthousiast te maken voor lezen. Ook de wil van ouders daar zeker bij betrekken: de leesomgeving thuis is bepalend voor succes op school. Naast leesbevordering heb ik me gespecialiseerd op het gebied van mediawijsheid. Ik houd me op de hoogte van nieuwe trends en ontwikkelingen rond internet en social media, geef workshops aan kinderen en bied ondersteuning aan leerkrachten en aan ouders. Maar mijn belangrijkste doelgroep biljft toch altijd de kinderen. ‘Mediawijsheid is een heel ruim begrip en er gebeurt zoveel op dit gebied. Zelf nieuwe sites of tools bekijken, testen, uitproberen en vervolgens aan de kinderen de mogelijkheden overbrengen, dat is het leukste wat er is.’

 

Lianne Laureijsen

Ik ben bij de bibliotheek gaan werken omdat ik graag boeken lees. Dat plezier in lezen wil ik overbrengen aan kinderen. Als kinderen geen plezier hebben in lezen zullen ze steeds minder gaan lezen. Terwijl lezen zoveel extra’s aan een kind kan geven.
Het wordt er niet alleen taalvaardigheider door, maar ook de sociaal-emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Elk kind moet de kans krijgen om te genieten van mooie, leuke of spannende boeken!

 

 

Janneke van de Griendt

Als mediacoach kom ik veel op scholen en kinderdagverblijven. Mijn hart ligt vooral bij het jonge kind. Het feit dat jonge kinderen en zelfs baby’s al zoveel profijt hebben van het vroeg beginnen met voorlezen, wil ik uitdragen. Nee het liefst van de daken schreeuwen. Ik word blij als ik ouders adviezen kan geven over voorlezen, ik word blij als ik kinderen met hun snoetjes geboeid zie luisteren en genieten van een verhaaltje. Ik word blij als ik kinderen op straat tegen kom die vragen wanneer ik weer in de klas iets kom doen. Kortom ik word blij als ik mensen kan besmetten met mijn passie voor lezen en voorlezen!

 

Silvia Masolijn

Binnen de Bibliotheek Eindhoven verzorg ik alles wat met de bibliotheek in Het huis van Waalre te maken heeft; van het servicepunt, de scholen tot aan de boeken in het verzorgingshuis en de programmering.
Als mediacoach ben ik ook nog actief op één school in Eindhoven. Verder maak ik deel uit van de VVE Expertisegroep, geef ik trainingen Voorleescoördinator/Haal meer uit media en houd ik me bezig met LEGO StoryStarter.
In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te tennissen, boeken te lezen en films te kijken. Ik beweeg me graag op de diverse social media en vind fotograferen ook erg leuk. Ik ben optimistisch van aard.
Daarom is mijn motto: “voor elk probleem bestaan minstens 5 oplossingen”.
 

Jeroen de Vries

Bij de Bibliotheek Eindhoven heb ik de kans, na 13 jaar in het basisonderwijs gewerkt te hebben, om kinderen te begeleiden, te helpen ontwikkelen en vaardig te maken op het gebied van leesplezier en digitale geletterdheid. Iedereen binnen het onderwijs heeft tegenwoordig al gehoord van de 21e eeuwse vaardigheden en ik vind het super om daar een bijdrage aan te leveren. Samen met collega’s, leerkrachten, pedagogisch medewerkers en natuurlijk de kinderen zelf ervoor zorgen dat kennis en vaardigheden worden bijgebracht maakt mijn baan tot de leukste die er is!

 

Arjan Buchholz

Waarom de bibliotheek? De decaan op de middelbare school vroeg mij: 'Wat is je hobby...?' Ik wist niet eens dat er een 'bibliotheekacademie' bestond...! Zo gezegd zo gedaan... naar Tilburg, bibliothecaris worden. Nu ruim 30 jaar later heb ik op een filiaal in de wijk gewerkt, ben ik coördinator onderwijsvoorrang en portfolio manager jeugd geweest... en nu dus mediacoach op 6 multiculturele scholen tussen Winkelcentrum Woensel en het centrum van de stad.
Kinderen herkennen mij op de scholen, zijn blij als ik kom voor de lessen leesbevordering en mediawijsheid. En soms vragen ze aan me....'Waarom ben jij eigenlijk geen juf geworden?' Tsja... een groter compliment kun je toch niet krijgen, wel dan?
 

Anke Ansems

Al heel wat jaren werk ik met veel plezier bij De Bibliotheek Eindhoven. Ooit ben ik binnen gekomen in de invaldienst voor de filialen, meteen na mijn opleiding tot bibliothecaris, om er vervolgens nooit meer weg te gaan. Inmiddels hebben de filialen van de bibliotheek plaats gemaakt voor bibliotheken in de spilcentra van de stad en ondersteun ik, als mediacoach, deze bibliotheken en de activiteiten die er op school zijn om het leesplezier en de digitale geletterdheid van de leerlingen te stimuleren.

Dagelijks ben ik onderweg op de fiets om basisscholen en kinderdagverblijven te bezoeken die tot mijn werkgebied behoren. Het contact met de leescoördinatoren van de scholen en de pedagogisch medewerkers van de kinderopvang inspireren mij tot het bedenken en uitvoeren van leuke activiteiten rond voorlezen en de omgang met computers. Een school is een heerlijke omgeving om in te werken; altijd bruisend en energiek, vol leven, vol met kinderen die de toekomst hebben, sfeervol aangekleed volgens het dan geldende seizoen of feest. Het verveelt nooit.

Als deelnemer van het team Jeugd en Educatie werk ik samen met fantastische collega’s om projecten van de grond te krijgen. Het onderlinge contact, ook met de collega’s van andere afdelingen, voelt als een warm bad, als één grote familie en zorgt ervoor dat ik optimaal kan functioneren.
Ik ben graag buiten en in beweging en daarom is het heerlijk om elke dag weer de fiets te kunnen pakken op weg naar nieuwe uitdagingen en vertrouwde taken. Fijn ook om op fietsafstand te wonen van mijn werk en af en toe thuis te kunnen werken zodat mijn werk goed te combineren is met mijn parttime oppasrol voor de hond van mijn dochter en de (weliswaar kleiner wordende) rol als moeder van 3 volwassen kinderen.

Ik geniet van mijn werk en hoop tot aan mijn pensioen deel uit te kunnen maken van deze mooie bibliotheek.
 

Marfa Vermeulen

Mijn streven is om van ieder kind een enthousiaste lezer te maken, ook van de kinderen die het moeilijk vinden. Ik ben namelijk stellig overtuigd van het belang van leesplezier bij kinderen en draag dit, in mijn werk voor de Bibliotheek Eindhoven, ook al vele jaren actief uit bij kinderen, ouders en leerkrachten. Daarnaast pleit ik ook voor bewust en vaardig omgaan met de nieuwe media zodat ieder kind zich in zijn/haar toekomst als een volwaardig burger in de mediamaatschappij kan bewegen.
 

 

Ine Driessen

Na 14 jaar vol passie lesgeven op een basisschool, zocht ik meer diepgang. Ik wilde me meer kunnen richten op kwaliteiten van kinderen. Met het educatief programma dat de bibliotheek biedt, naast het succesvolle ‘bibliotheek op school’, kun je werkelijk alle kanten op. Is Nederland niet je eerste taal? Vind je lezen moeilijk of raak je verstrooid van ons digitale tijdperk? Er is voor mij als mediacoach genoeg uitdaging om, samen met de SPIL-centra, op zoek te gaan naar de juiste doorgaande lijn voor Taal & Media binnen een school of kinderopvang. Taal & Media is heel breed en daarom biedt het ook zoveel mogelijkheden. En ik denk graag in mogelijkheden.

 

Geeske Kanters

Sinds december 2015 ben ik werkzaam als Mediacoach bij de Bibliotheek Eindhoven. Met een achtergrond in 'Multimedia Design' en ‘Jeugdliteratuur' is dit voor mij de ideale match. Met veel plezier werk ik samen met leerkrachten én ouders aan het maximaliseren van leesplezier en het bevorderen van digitale geletterdheid van jonge kinderen. Daarnaast is de Bibliotheek Eindhoven een uitdagende plek om te werken aangezien we in deze snel veranderende samenleving absoluut een plek verdienen!

Thuis wordt mijn interesse in (voor)lezen en multimedia zeer gewaardeerd. Als moeder van twee lees en speel ik namelijk iedere dag met verhalen. Omdat ik het belangrijk vind voor de ontwikkeling maar vooral omdat het simpelweg leuk is samen. Ter ontspanning begeef ik me graag tussen de mensen en ben ik een groot muziekliefhebber. Ik kom dan ook helemaal tot rust tijdens een goed concert of een gezellig muziekfestival.
 

Femke de Keyzer

Femke de Keyzer

Na 10 jaar te hebben gewerkt in het onderwijs, ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan als mediacoach bij de Bibliotheek Eindhoven. Binnen het team Jeugd en Educatie werk ik samen met mijn collega’s aan projecten op het gebied van leesplezier en digitale geletterdheid. Ik haal mijn uitdaging uit het verder ontwikkelen van onze projecten waar een sterke link ligt naar de 21-eeuwse vaardigheden. Kinderen groeien op in een tijd waarin goede digitale inzichten en vaardigheden van groot belang zijn. Het begeleiden en enthousiasmeren van kinderen en ouders geeft mij energie. Daarnaast ben ik altijd op zoek om op een inspirerende wijze de leesinteresse van kinderen te vergroten.  

 

Janneke Bogaerts

Na een veelzijdige carrière in binnen- en buitenland, ben ik nu begonnen als mediacoach Jeugd en Educatie bij de Bibliotheek Eindhoven. Voor mij is dit de absolute droombaan! Na heel wat jaren geleden het onderwijs vaarwel te hebben gezegd, ben ik blij nu weer bezig te kunnen zijn op scholen en in SPIL-centra. En wat is er mooier dan leerkrachten, pedagogisch medewerkers en uiteraard, de kinderen, enthousiast te maken om te gaan (voor)lezen?!
De digitalisering is iets waar we niet omheen kunnen, en waar we als maatschappij steeds behendiger in moeten gaan worden. Als mediacoach zie ik het dan ook als een hele belangrijke taak om op scholen en in SPIL-centra digitale geletterdheid op de kaart te krijgen, zodat kinderen, en daarmee ook hun ouders, hiervan profiteren. Dat te kunnen combineren met het bevorderen van het leesplezier (lezen is al zolang als ik het me kan herinneren één van mijn grootste hobby’s ), maakt dat ik vol enthousiasme begonnen ben aan deze nieuwe uitdaging. Mijn twee dochtertjes zijn ook erg blij met mijn carrière switch: niet alleen wordt er veelvuldig voorgelezen, maar ook proberen we samen allerlei leuke apps uit. Werk mee naar huis nemen was nog nooit zo leuk!
 

Inge Joeloemsing

De ervaring die ik heb opgedaan als leerkracht, trainer en onderwijsontwikkelaar kan ik nu combineren in één baan! Het mooie aan mijn rol als mediacoach vind ik dat ik met veel verschillende mensen en groepen kan werken aan de ontwikkeling van kinderen. Het ene moment geef je een workshop voor leerkrachten daarna lees je voor in een kleutergroep, verzorg je een ouderavond of denk je samen met je collega’s na over het aanbod van de projecten voor de scholen.

Door samen te werken aan leesplezier en de digitale vaardigheden van kinderen bereiden we ze voor op de toekomst. We leren ze hun fantasie te gebruiken, zich in te leven in anderen, nieuwe dingen te ontdekken, creëren en delen met elkaar. Wat is er nou mooier dan daar een bijdrage aan te mogen leveren!
 

Daphne Lemmens

Boeken zijn bij uitstek een manier om kennis te maken met verschillende mensen, hun ervaringen en denkwijzen. Lezen heeft mijn wereld altijd groter en mooier gemaakt. Dit wil ik graag overbrengen aan anderen. Daarom ben ik zo blij dat ik bij de Bibliotheek Eindhoven werk.

Door mijn werk kom ik in aanraking met heel veel mensen met heel veel verschillende (levens)verhalen en achtergronden. Vooral kinderen en hun ouders voor wie lezen geen vanzelfsprekendheid is hebben mijn hart gestolen. Mijn missie is om juist hen te verleiden om aan hun ontwikkeling te werken. Door hen te laten zien dat lezen geen doel op zich is, maar juist een middel om mee te kunnen doen met de maatschappij. Dit is niet altijd makkelijk. Maar als het, met kleine stapjes tegelijkertijd lukt om die leesvaardigheid te verwerven en er zelfs plezier aan te beleven dan ben ik de koning te rijk.

Mijn persoonlijke eigenschappen: enthousiasme, bevlogenheid, een verbinder, luisterend, invoelend. Wat ik buiten mijn werk nog meer leuk vind: Lezen, koken, muziek luisteren, persoonlijke ontwikkeling en buikdansen.