Spelen met Taal

Spelen met Taal biedt een creatieve speelplek voor kinderen (2-8 jaar) én hun ouders/verzorgers. Kinderen kunnen er spelenderwijs leren, experimenteren, ontdekken en creëren ten behoeve van de ontwikkeling van hun (taal)geletterdheid en omgang met elkaar. Kunstenaars verzorgen steeds een andere activiteit, die kinderen uitdaagt te gaan onderzoeken, ontdekken en experimenteren. Er zijn allerlei materialen aanwezig die de kinderen stimuleren aan de slag te gaan. Ze zijn vrij om te doen wat zij zelf interessant
vinden en worden daarbij begeleid door de kunstenaar. Kinderen leren op deze manier vanuit hun eigen motivatie en spelenderwijs nieuwe begrippen. De begrippen worden tijdens het spelen benoemd, uitgelegd en ‘ervaren’, zodat de woordenschat van de kinderen op een natuurlijke wijze groeit. Ouders spelen gezellig mee!.

Spelen met Taal is toegankelijk en geschikt voor alle kinderen en alle families ongeacht achtergrond, geletterdheid of begaafdheid, maar het is met name opgericht voor gezinnen waarbij de geletterdheid wel een boost kan gebruiken (zoals expats).

Spelen met Taal vindt plaats op woensdagochtend (voor kinderen van 2 tot 4 jaar) van 10:30 tot 12:00 uur en op vrijdagmiddag (voor kinderen van 4 tot 8 jaar) van 15:30 tot 17:00 uur.

Spelen met Taal is op zoek naar vrijwilligers

Wat ga je doen?

-    Je helpt de kunstenaar bij het opbouwen.
-    Je stimuleert ouders om met hun kind te spelen.
-    Je begeleidt kinderen (en hun ouders) in hun creatieve proces als blijkt dat zij die begeleiding nodig hebben.
-    Je bent eventueel bereid om plenair voor te lezen.
-    Je bent de oren en de ogen. Jij hoort wat er speelt en geeft dat door aan het team. Dit kunnen praktische zaken zijn, maar ook punten voor de evaluatie.
-    Na afloop van Spelen met Taal evalueert het team over hoe de dag is verlopen en of er nog iets opvallends is gebeurt. Jij leidt deze dagevaluatie. Wanneer het nodig is, schrijf je een overdrachtsnotitie. Koppel altijd naar de projectleider iets terug.
-    Je bent eindverantwoordelijk voor de dag. Als er iets gemeld moet worden, doe je dat aan de projectleider via WhatsApp, mail of telefoon (als het dringend is).
-    Je bent het aanspreekpunt vanuit de Bibliotheek
-    Als je iets moois ziet gebeuren maak je hier een foto van. Die foto stuur je door naar de projectleider.
-    Jij houdt het overzicht. Je hebt de tijdsplanning in de gaten maar weet bijvoorbeeld ook waar de pleisters liggen.
-    Als er de gelegenheid zich voordoet, wijs je op de abonnementen van de bieb. Kinderabonnementen zijn gratis, kinderen worden automatisch lid van de Pink & Pienter Bende en horen zo over allerlei activiteiten die de bieb organiseert.
-    Je houdt bij hoeveel kinderen en ouders er zijn.
-    Je vraagt of ouders bezwaar hebben tegen het gebruik van foto’s voor commerciële doeleinden waar hun kinderen op staan.
-    Je zorgt ervoor dat alles na afloop netjes weer netjes is.

Wat vragen we van jou?Taken

-    Je bent heel flexibel en kunt schakelen tussen de inhoudelijke taken en “klusjes”.
-    Je hebt communicatieve en sociale vaardigheden. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk   gesprekken voeren, ook met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen.
-    Je vindt het leuk om kinderen te begeleiden in een creatief proces.
-    Je bent op de hoogte van wat er in en rondom de Bibliotheek gebeurt.
-    Je hebt affiniteit met kinderen en de (taal)ontwikkeling van een kind.
-    Je bent wekelijks 2,5 uur beschikbaar op woensdagochtend of vrijdagmiddag.
-    Je denkt graag mee over het project en kan goed samenwerken.

Functie eisen

MBO werk- denkniveau of hoger en bij voorkeur achtergrond in onderwijs, pedagogiek of kunst.

Wat bieden wij?

Een gratis bibliotheekabonnement van de Bibliotheek Eindhoven/Waalre, je mag gratis deelnemen aan leuke workshops. Je gaat werken in een leuke omgeving. En daarnaast een enorme waardering van gasten en de bibliotheek.

Reageren

Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Gaike Enckevort via vrijwilligers@bibliotheekeindhoven.nl.