Maker(s)

BEN JIJ DE MAKER DIE MEEBOUWT AAN ONZE TOEKOMSTDROOM?

De Bibliotheek Eindhoven is met meer dan 350.000 jaarlijkse bezoekers (2019) één van de, zo niet dé best bezochte culturele instelling van Eindhoven. We zijn een open organisatie die midden in de samenleving staat en die bijdraagt aan de ontwikkeling van mensen in allerlei vormen.

We zijn zelf inhoudsdeskundige op het gebied van Taal en Digitaal. Ook op het gebied van mens en maatschappij-gerelateerde thema’s hebben wij een breed aanbod. Thema’s die mensen helpen om hun welvaart en welzijn te vergroten en actief deel te nemen aan de samenleving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Leren & Opvoeden, Democratie & Politiek, Economie & Arbeid maar ook Zingeving & Filosofie, Wetenschap & Techniek en Erfgoed.

We zijn aanwezig op alle SPIL-centra en scholen in Eindhoven en Waalre met boeken en mediacoaches. We hebben vestingen in De Witte Dame en Het Huis van Waalre. Daarnaast hebben we een uitgebreid (digitaal) netwerk en werken we samen met bewonersbibliotheken.

Wij geloven dat het succes van de regio alleen groeit als iedereen eraan kan bijdragen én erin kan delen. De bibliotheek draagt er aan bij dat iedereen meelift op de energie van Eindhoven en zichzelf zonder drempels – bijvoorbeeld qua basisvaardigheden – kan ontwikkelen. We hebben hierop een heldere visie geformuleerd. Een lab/proeftuin maakt deel uit van de praktische vertaling van deze visie. Onze visie vraagt om een organisatie die in samenwerking met verschillende communities aan deze missie werkt.

Ter uitbreiding het team Programmering zoeken we per direct een of meer:

Maker(s) met didactische kwaliteiten en technische kennis

(20 uur per week in te vullen, evt. verdeeld over twee personen)

De Makersclub

Activiteiten op het gebied van “Maken” maakt een belangrijk deel uit van het programma-aanbod van de Bibliotheek Eindhoven. Wij stimuleren de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden. Denk aan ‘Creatief denken’, ‘Problemen oplossen’ en het begrijpen van digitale logica (‘Computational Thinking’). Onze Makersplaats heeft een vaste ruimte in de bibliotheek in De Witte Dame met allerlei faciliteiten en gereedschappen. Onze faciliteiten omvatten bijvoorbeeld verschillende 3D-printers, een lasersnijder, 3D-scanner, naaimachines, button press, vinylsnijder, vacuümvormer, soldeerapparaten, verschillende houtbewerkingsmachines, microcontrollers, VR headsets en 360-gradencamera.

De activiteit Makersclub is op een vast moment op zaterdag waar gebruik gemaakt kan worden van de faciliteiten en materialen en waar kennis vrij gedeeld wordt met en tussen bezoekers. De Makersclub draait al geruime tijd zeer succesvol. Vanaf het begin van de coronacrisis gingen we ook online.

De Makersclub is primair gericht op kinderen. Het is de plek waar kinderen hun droom waar kunnen maken. Kinderen – vaak met een internationale achtergrond – bieden we de mogelijkheid om ze vanuit hun eigen natuurlijke drang te laten ontdekken. We dagen ze uit om zelf aan de slag te gaan met materiaal, gereedschap en techniek die nieuw voor ze zijn. We streven ernaar niet met gesloten opdrachten te werken, maar de kinderen op ontdekkingstocht te sturen.

Naast de Makersclub organiseerden we vier jaren op rij het succesvolle Tech & Play Kids Festival en jaarlijks het Weet Ik Veel Festival.

In de toekomst willen we in de Makersclub ook activiteiten voor volwassenen en andere communities organiseren. Ook het gebruik van digitale media, zoals livestream, video’s en het gebruik van social media zien we als belangrijke doelen voor de toekomst.

De bibliotheek werkt vanuit twee rollen, die voor de Makersclub ook heel relevant zijn. We zien onszelf als Inhoudsspecialist en vanuit die rol geven we zelf activiteiten/workshops vorm. Maar we zijn ook Inhoudsregisseur en leggen vanuit die rol verbindingen met andere partijen/communities met interessante kennis en vaardigheden op het gebied van ‘maken’ en bieden hen een plek in de bibliotheek.

Als “Maker van de bibliotheek” ben je werkzaam in De Witte Dame in Eindhoven, in Het Huis van Waalre, op locaties in de wijken (denk bijvoorbeeld aan de bewonersbibliotheken) en op festivals.

Dit is wat we verwachten:

Werkzaamheden en taken:

• Je bent ambassadeur en aanspreekpunt voor maakactiviteiten voor bezoekers van de bibliotheek
• Je kan zelf educatieve workshops voorbereiden en geven.
• Je hebt aantoonbare affiniteit met kinderen. Je bent geduldig, durft kinderen hun gang te laten gaan en beantwoordt hun vragen op hun niveau.
• Je vindt het leuk om alle mogelijkheden van onze technische apparatuur te ontdekken, expert in het gebruik te worden en je kennis met anderen te delen.
• Je hebt affiniteit met video en audio (camera bedienen/set-up maken, video editen, livestreams, podcast maken).
• Je bent bereid om te werken in weekenden, avonden, woensdagmiddagen en schoolvakanties.

Vaardigheden:

• Didactische vaardigheden; je bent gericht op open leren en laten experimenteren.
• Je bent stressbestendig en het lukt je ook in drukke situaties om een oog op veiligheid te houden
• Technische vaardigheden; je weet hoe je met technische apparaten om gaat of vindt dat uit (3D-printer, lasersnijden, camera), je weet hoe je ze onderhoudt en schiet niet in de stress als er iets niet direct lukt.
• Digitale vaardigheden; je bent digitaal vaardig en hebt ervaring in programmeren (bijvoorbeeld in Arduino en Micro:Bit).
• Taalvaardigheid; je spreekt goed Nederlands, Engels en wellicht nog een andere taal.

Persoonlijkheid:

• Je kunt goed samenwerken met collega’s en met externen.
• Je hebt een nieuwsgierige persoonlijkheid en bent aanstekelijk enthousiast.
• Je bent creatief en wilt zelf creëren.
• Je hebt een nieuwsgierigheid naar andere makers in de stad/regio, weet samenwerkingen aan te gaan en ook communities te binden aan de bibliotheek.
• Je hebt uitstekende netwerkkwaliteiten.
• Je bent innovatief en houdt de laatste ontwikkelingen bij.

Dit is wat we bieden:

• Veel ruimte om jezelf te ontwikkelen (opleidingen/trainingen).
• Een vooruitstrevende organisatie die voor ogen heeft een belangrijke rol in de stad te spelen waar het gaat om ontwikkeling.
• Veel ruimte voor eigen inbreng.
• Een breed uitgeruste werkplaats tot je beschikking.
• Een leuk, enthousiast team.
• Een salaris in salarisschaal 8 (CAO openbare Bibliotheken)
 

Toelichting op het aantal uren

We vinden enthousiasme en geloof in onze missie belangrijk en verbinden ons graag met mensen die ons verder helpen hierin. We realiseren ons dat we nogal wat kwaliteiten vragen voor één persoon. Om die reden willen we niet op voorhand een stelling innemen ten aanzien van het aantal uren.

Er zijn 20 uur per week beschikbaar. Het kan zijn dat er zich een heel geschikte kandidaat aandient die zich 20 uur aan ons wil verbinden, maar het is ook goed mogelijk dat we meerdere geschikte kandidaten met aanvullende talenten vinden die gezamenlijk de kar gaan trekken.

Kan je je vinden in een groot deel van de talenten en ben je minder dan 20 uur beschikbaar? Reageer dan ook met opgave van beschikbaarheid en talenten.

Organisatie in ontwikkeling

Zie jij hierin een mooie uitdaging? Maak jij samen met ons dromen waar? Houd je ervan je eigen talenten te ontwikkelen? Houd je van pionieren en wil je deel uitmaken van een inspirerende organisatie? Geloof jij ook dat de héle stad beter wordt van een inspirerende bibliotheek? Dan moet je zeker reageren!

Stuur je CV en motivatie vóór maandag 22 maart 2021 t.a.v. afdeling HRM t.a.v. Jori van de Ven (j.vandeven@bibliotheekeindhoven.nl). Jori kan je ook meer vertellen over de sollicitatieprocedure. Op 24 maart krijgen de geselecteerde kandidaten bericht. Op maandag 29 en dinsdag 30 maart vinden de eerste gesprekken plaats.

Wil je meer weten over de functie? Neem dan contact op met Cilia Groothuis (Manager Marketing, Communicatie en Programmering) c.groothuis@bibliotheekeindhoven.nl.

Voor deze functie vragen wij een VOG-verklaring die maximaal twee maanden oud is.

Meer over onze organisatie vind je op onze website.