Taalhuis Eindhoven

Wij zijn op zoek naar:

Taalhuis

Het Taalhuis is voor alle inwoners van Eindhoven die moeite hebben met lezen, spreken of schrijven in het Nederlands. Voor zowel mensen die Nederlands als moedertaal hebben als inwoners waarvan Nederlands niet de moedertaal is.

Het Taalhuis houdt twee keer per week een spreekuur. Tijdens deze dagen geven getrainde vrijwilligers je graag informatie en advies over de mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren. Het Taalhuis biedt ook ondersteuning voor taalvrijwilligers en -maatjes.

Wat kun je in het Taalhuis doen?

Afhankelijk van jouw persoonlijke wens en het niveau word je door getrainde vrijwilligers doorverwezen naar passend taalaanbod in Eindhoven. Dit kan een complete taalcursus zijn, maar ook ondersteuning via een Taalmaatje.

In de Bibliotheek is ook een uitgebreide collectie van geschikte lees- en luisterboeken, oefenprogramma’s en lesmateriaal beschikbaar. Er zijn ook computers aanwezig waar je – als lid van de bibliotheek - gratis op kunt oefenen.
 

Openingstijden

Iedereen kan voor vragen en informatie terecht bij de balie van het Taalhuis in de Bibliotheek Eindhoven. Het Taalhuis is op woensdag van 11.00 – 14.00 uur en op vrijdag van 16.00 – 19.00 uur geopend. Buiten deze tijden kun je het Taalhuis bereiken per mail taalhuiseindhoven@gmail.com. Je ontvangt dan zo spoedig mogelijk een reactie. Tijdens de openingstijden van de bibliotheek kun je – als lid van de bibliotheek - natuurlijk gebruikmaken van computers, digitale oefenprogramma’s en boeken lenen.

taalhuiseindhoven@gmail.com

Wat kosten de diensten van het Taalhuis?

De vrijwilligers van het Taalhuis geven je gratis informatie en advies. Je hoeft ook geen lid van de bibliotheek te zijn. Als je voor een cursus doorverwezen wordt naar een taalaanbieder, kan deze aanbieder hier wel cursusgeld voor vragen. Sommige cursussen zijn echter gratis. De vrijwilligers van het Taalhuis vertellen je hier graag meer over.

 

Waarom een Taalhuis?

In Eindhoven heeft ongeveer 18% van de inwoners moeite met lezen, spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van de bereidingswijze op een verpakking, brieven van instanties of werkinstructies. Het vinden van werk is vaak moeilijk en werkende mensen met taalproblemen lopen in werksituaties vaak tegen onverwachte problemen aan. Daarnaast heeft nog eens meer dan 23% problemen met het omgaan met computers en internet waardoor zij moeite hebben om mee te komen in de huidige maatschappij.

Partners

De gemeente Eindhoven, de Bibliotheek Eindhoven en het Summacollege hebben met ondersteuning van Stichting Lezen en Schrijven het initiatief genomen tot het Taalhuis Eindhoven.

Taalhuis Eindhoven

Openingstijden: Woensdag van 11:00 tot 14:00 uur en op vrijdag van 16:00 tot 19:00 uur. Telefoon: 06 102 60 524

taalhuiseindhoven@gmail.com