Tips voor thuisblijvers | Pedagogisch medewerkers

Actief de week door

Nu we een aantal weken thuis zijn met kinderen is mediaopvoeding nog belangrijker: Kies bewust en wissel het gebruik van media met en zonder scherm af. Wissel het spelen en leren met en zonder tablet af. Om je te helpen hebben we verschillende mogelijkheden op een kaart gezet. 

BereslimmeBoeken

Gemiddeld leren kinderen 2 à 3 nieuwe woorden per dag. Met BereslimmeBoeken leren kinderen in een half uur tijd maar liefst 5 à 6 nieuwe woorden. 

Inloggen doe je met je bibliotheekpas. Veel plezier!

Tips van Rian Visser

Kinderboekenschrijfster Rian Visser verzamelt op haar Yurls allerlei leuke tips en inspiratie voor basisschoolkinderen en leerkrachten.

Maar ook voor jongere kinderen is er volop leuks te vinden, zoals kleurplaten, apps, knutsels en verhaaltjes voor het slapen gaan.

Het is winter in de Jeugdbieb!

Hoe maak je de lekkerste warme chocolademelk? Hoe bereiden dieren zich voor op de winter? Hoe bescherm je je huisdieren tegen de kou? Krijg antwoord op al jouw vragen over de winter op Jeugdbieb.nl!

Ontdek het zelf

De leukste luisterboeken

Wist je dat je ook naar veel boeken kunt luisteren? Download de gratis app LuisterBieb op je tablet of smartphone en luister naar boeken van o.a. Annie M.G. Schmidt, Jet Boeke, Marjet Huiberts en Ted van Lieshout.

Luister waar en wanneer je maar wilt en zelfs tot 10 titels tegelijk!

Quiver - 3D kleurplaten app

De app Quiver combineert het fysieke kleuren van een kleurplaat met augmented reality. Kies een leuke kleurplaat, download de app Quiver op je smartphone, scan en je kleurplaat komt tot leven.

Laat vogels zingen, vuurwerk ontploffen of je poppetjes lopen. Kies geluiden, verander kleuren en bewegingen. 

Voorleesfilmpjes

Van prachtige geanimeerde prentenboeken tot leerzame spelletjes. Altijd spannende, avontuurlijke en informatieve voorleesboeken. Bekijk de voorleesfilmpjes van de Voorleeshoek, Bereslim en SchoolTV.

Met je Bibliotheekaccount kun je onbeperkt genieten van alle filmpjes. Handig en leuk!

De Digitale Voorleestas

Lees mee vanuit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek.

Naar de Digitale Voorleestas

WePboek

WePboeken zijn geanimeerde prentenboeken. Ze stimuleren de taalontwikkeling bij peuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. Het taalbegrip gaat sneller en samen kijken is natuurlijk ook erg gezellig.

Leuke én leerzame apps

Speciaal voor ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers hebben we een aantal leuke én leerzame apps op een rijtje gezet. Van leuke puzzels, zoekspelletjes, zelf je eigen kasteel bouwen, spelen met Nijntje of vormen raden met Boer Boris. Er zit vast iets voor je bij.  

De Voorleeshoek

De Voorleeshoek is een online platform met voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. Iedere week komen er vier nieuwe voorleesfilmpjes online.

De voorleesfilmpjes zijn een combinatie van het verhaal met de prenten en muziek.

Mijn computer is leuk

Pharos geeft met het voorlichtingsboekje en -filmpje 'Mijn computer is leuk' mediaopvoedondersteuning voor ouders met jonge kinderen (2,5 – 6 jaar). In eenvoudig taalgebruik en in de talen Nederlands, Berbers, Turks en Arabisch. Het materiaal bevat informatie in beelden, korte teksten in eenvoudige taal of korte gesproken teksten.

Kleutersdigitaal.nl

Ook in de wereld van jonge kinderen zijn steeds meer digitale middelen te vinden, zoals een iPad, een digibord en computers. Op kleuterdigitaal.nl vind je hiervoor allerlei interessante ideeën die je zou kunnen gebruiken in de groep of thuis. Ook voor pedagogisch medewerkers zijn er tips te vinden hoe digitale middelen betekenisvol ingezet kunnen worden.