Tips voor thuisblijvers (jeugd)

Ben je op zoek naar leerzame spelletjes, voorleesfilmpjes, leuke e-books of online lesmateriaal om thuis mee aan de slag te gaan? Hieronder lichten wij een aantal leuke tips uit voor basisschoolkinderen. Ook voor peuters zit er aantal leuke tips tussen! 

Voor volwassenen hebben wij ook een online tip- en inspiratiepagina. Bekijk het hier.

Gynzy

Een online oefenprogramma voor basisschoolleerlingen, waar je o.a. kunt oefenen met rekenen, spelling en woordenschat. Wil je je vorderingen bijhouden? Vraag dan bij jouw school om een inlog. Zonder inlog aan de slag kan natuurlijk ook. Vorderingen worden dan niet bijgehouden maar je kunt wel vanuit huis werken aan alle leergebieden. 

De leukste luisterboeken

Wist je dat je ook naar veel boeken kunt luisteren? Download de gratis app LuisterBieb op je tablet of smartphone en luister naar boeken van o.a. Carry Slee, Annie M.G. Schmidt, Jet Boeke, Marjet Huiberts en Ted van Lieshout.

Luister waar en wanneer je maar wilt en zelfs tot 10 titels tegelijk!

Junior Einstein

Met Junior Einstein kun je online oefenen voor alle vakken van de basisschool! Bijvoorbeeld voor Begrijpend lezen, Topo en Rekenen. Bovendien is er heel veel uitleg met video's en uitlegartikelen.

Zo kunnen kinderen serieus oefenen op hun eigen niveau en grote vooruitgang boeken in hun kennis en vaardigheden. Inloggen doe je heel eenvoudig met je Bibliotheekaccount.

Het is winter in de Jeugdbieb!

Hoe maak je de lekkerste warme chocolademelk? Hoe bereiden dieren zich voor op de winter? Hoe bescherm je je huisdieren tegen de kou? Krijg antwoord op al jouw vragen over de winter op Jeugdbieb.nl!

Ontdek het hier

BereslimmeBoeken

Gemiddeld leren kinderen 2 à 3 nieuwe woorden per dag. Met BereslimmeBoeken leren kinderen in een half uur tijd maar liefst 5 à 6 nieuwe woorden.

Inloggen doe je met je bibliotheekpas. Veel plezier!

Kinderpodcasts

Het platform Kinderpodcasts biedt kinderen, ouders en media-opvoeders een veilig en vertrouwd aanbod gratis podcasts voor kinderen. 

Kinderen die naar podcasts luisteren, komen even helemaal los van hun scherm, tablet en smartphone. Resultaat: minder schermtijd, meer luisterplezier.

Proefjes

Hoe maak je een regenboog? Hoe sterk is een ei? Is water bang voor ballonnen? 

Op proefjes.nl zijn de allerleukste proefjes te vinden die antwoord geven op bovenstaande én vele andere vragen. Kinderen vanaf 8 jaar maken zo op een leuke manier kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie.

Quiver - 3D kleurplaten app

De app Quiver combineert het fysieke kleuren van een kleurplaat met augmented reality. Kies een leuke kleurplaat, download de app Quiver op je smartphone, scan en je kleurplaat komt tot leven.

Laat vogels zingen, vuurwerk ontploffen of je poppetjes lopen. Kies geluiden, verander kleuren en bewegingen. 

Voorleesfilmpjes

Van prachtige geanimeerde prentenboeken tot leerzame spelletjes. Altijd spannende, avontuurlijke en informatieve voorleesboeken. Bekijk de voorleesfilmpjes van de Voorleeshoek, Bereslim en SchoolTV.

Met je Bibliotheekaccount kun je onbeperkt genieten van alle filmpjes. Handig en leuk!

E-books lezen op je telefoon

Lees eens een e-book op je telefoon of tablet. We hebben een groot aanbod super leuke boeken voor kinderen en jongeren zoals 'Jip en Janneke' en 'Dikkie Dik' maar ook 'Twee wilde kleine heksen' en 'Het Nebula-mysterie'. Je kunt ze op elk moment lenen en je hoeft ze niet eens terug te brengen. Heel handig! En hoe het werkt? Dat lees je hier!

De Digitale Voorleestas

Lees mee vanuit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek.

Naar de Digitale Voorleestas

Wat weet jij van internet?

Hoe ga jij om met internet? En wat typ je wel en niet tijdens het chatten? Wat doe jij als je getuige bent van cyberpesten op Instagram? Leer alles over je digitale privacy in de DataDetox Game en bekijk handige info over Mediawijsheid.

WePboek

WePboeken zijn geanimeerde prentenboeken. Ze stimuleren de taalontwikkeling bij peuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. Het taalbegrip gaat sneller en samen kijken is natuurlijk ook erg gezellig.

Apps

Duizenden apps en geen overzicht meer? Welke apps zijn goed, spannend en innovatief en dus perfect voor een kind? De mediacoach van de Bibliotheek Eindhoven heeft de beste apps geselecteerd. 

Leuke én leerzame apps

Speciaal voor jou hebben we een aantal leuke én leerzame apps op een rijtje gezet. Van leuke puzzels, zoekspelletjes, zelf je eigen kasteel bouwen of oefenen voor het verkeersexamen! Er zit vast iets voor je bij.  

De Voorleeshoek

De Voorleeshoek is een online platform met voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. Iedere week komen er vier nieuwe voorleesfilmpjes online. De voorleesfilmpjes zijn een combinatie van het verhaal met de prenten en muziek.

Yoleo

Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Yoleo biedt kinderen de kans om door het lezen van hybride boeken (tekst gecombineerd met audio) lezen als leuker en makkelijker te ervaren.

Inloggen en je biebpas koppelen

In deze instructievideo laten we je zien hoe je inlogt bij Yoleo en hoe je je bibliotheekpas koppelt aan het Yoleo-account.

 

 

 

 

Yoleo YouTube account

In deze video laten we je zien hoe je een account aanmaakt bij de leesgame Yoleo.

 

 

 

 

 

Heutink voor thuis

Om te zorgen dat kinderen niet achter raken én om de verveling tegen te gaan, biedt Heutink voor thuis handige hulpmiddelen.

Van oefenboekjes tot knutseltips, dagplanningen en weekchallenges, rekenspelletjes, leerzame apps en tips voor quality time... Heutink voor thuis heeft niet stilgezeten!

Lezen voor de lijst

Een groot deel van de titels van 'Lezen voor de lijst' zijn ook als e-book of als luisterboek beschikbaar voor bibliotheekleden. Geen lid van de bieb? Dan maak je nu gebruik van een tijdelijke uitbreiding van de collectie van vrij beschikbare titels in de LuisterBieb-app. 

Doe ook gelijk de niveautest 12-15 of de niveautest 15-18 jaar.

Wat kinderen moeten weten

Wat is het coronavirus, en waarom heeft iedereen het erover? Dit toegankelijke en relevante e-book, dat is voorzien van de karakteristieke illustraties van Axel Scheffler, beantwoordt deze en nog veel meer vragen.

Het biedt kinderen tussen de vijf en tien jaar én hun ouders of verzorgers heldere uitleg over het coronavirus en de gevolgen ervan.

Nóg meer tips?

Natuurlijk hebben we nog veel meer leuke en leerzame online tips voor kinderen en jongeren.