Kwispellezen

Voorlezen aan een hond? Kwispellezen is een succesvolle methode voor kinderen die moeite hebben met lezen. Hulphond Vaiko luistert aandachtig, het zelfvertrouwen en motivatie van het kind groeit.

Wat is Kwispellezen?

Kwispellezen is in 2017 ontwikkeld door de Bibliotheek Midden-Brabant en Hulphond Nederland. Acht weken lang leest het kind wekelijks een kwartiertje voor aan de hulphond. De hond luistert en reageert. Maar hij geeft geen commentaar wanneer er een keer iets fout wordt gelezen. Het effect is dat het kind ontspannen is, succeservaringen opdoet en met steeds meer plezier een boek pakt om te gaan lezen. En uiteindelijk steeds makkelijker zal lezen.

De honden zijn speciaal voor Kwispellezen getraind door Hulphond Nederland. Ze hebben geleerd zich niet te laten afleiden door de omgeving en weten welke mate van interactie tussen hem en het kind prettig werkt.

Voor wie is Kwispellezen?

Kwispellezen is voor kinderen uit groep 3 (vanaf februari ongeveer), 4 en 5, die vanuit hun basisschool worden aangemeld. Een pedagogisch begeleider begeleidt de voorleeshond en het kind. Ondertussen gaat een bibliotheekmedewerker met de ouders in gesprek, luistert en biedt praktische handvatten om het leesplezier thuis voort te zetten.

Bij de eerste sessie van Kwispellezen in de Bibliotheek Waalre lazen vier kinderen voor aan Vaiko, waaronder Sanne en Lucas. 

"Kwispellezen is geweldig! Het motiveert Sanne enorm om meer te lezen. Ze geniet er heel erg van."
Moeder van Sanne

"Ik vind het echt leuk om hem hier te zien genieten. Lucas gaat met plezier naar Kwispellezen."
Moeder van Lucas
 

Meer informatie?

Wil je meer informatie over Kwispellezen in Waalre? Mail gerust naar Margot Lasance: m.lasance@bibliotheekeindhoven.nl.

Skypen met hond Flex

Je kunt ook thuis Kwispellezen met Flex, de allereerste voorleeshond van Kwispellezen. Via een speciale video is het net alsof je belt met Flex. Hij gaat dan een kwartier lang lekker liggen luisteren.

Kijk samen met je kind naar de video maar geef zo weinig mogelijk commentaar op het lezen. Het gaat erom dat je kind een flink stuk kan lezen. Als je kind afdwaalt, probeer dan de aandacht weer terug te krijgen bij de video. Zeg bijvoorbeeld:
“Flex is erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat”.