Zelfservice in De Witte Dame

Vanaf maandag 30 oktober 2023 is de bibliotheek in De Witte Dame extra uren open. Een deel van deze uren is onbemenst, dus zonder aanwezig personeel. Hieronder vind je een overzicht wat je tijdens de onbemensde uren allemaal kan doen in de bibliotheek.

OPENINGSTIJDEN

Wanneer is de bibliotheek in De Witte Dame open?

Vanaf 30 oktober is de bibliotheek in De Witte Dame open op:

  • maandag tot en met vrijdag* van 10.00 uur tot 19.00 uur
  • zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
  • zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur (van september tot en met april) 

*De eerste vrijdag van de maand is de bibliotheek open tot 22.00 uur.

 

Wanneer is in de bibliotheek in De Witte Dame personeel aanwezig?

Op doordeweekse dagen is er van 10.00 uur tot 17.00 uur personeel aanwezig. Op zaterdag en zondag is personeel ook aanwezig tijdens de openingstijden. En op de eerste vrijdag van de maand is er personeel van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Doordeweeks is er vanaf 17.00 uur zelfservice. Op deze momenten kan je zelf lenen, inleveren, gebruik maken van de computers en werkplekken.  

Is de hele bibliotheek tijdens de zelfservice-uren open of maar een bepaald deel?

Tijdens de zelfservice-uren mag je van de hele bibliotheek gebruikmaken. Het Bibliotheekcafé is vanaf 17.00 uur gesloten. Je kunt wel in het café plaatsnemen om een krantje te lezen of met iemand af te spreken. 

Is de bibliotheek in De Witte Dame altijd op vrijdagavond tot 22.00 uur open?

Iedere eerste vrijdag van de maand is de bibliotheek in De Witte Dame tot 22.00 uur open. De eerste vrijdag van de maand is er tussen 17.00 uur en 19.00 uur zelfservice. Tussen 19.00 uur en 22.00 uur is er personeel aanwezig. Ook zijn er deze avond verschillende leuke activiteiten waar je je voor aan kunt melden. 

De andere vrijdagen is de bibliotheek in De Witte Dame open tot 19.00 uur. 


BOEKEN LENEN / INLEVEREN

Kan ik altijd boeken lenen en inleveren?

Ja! Voor het lenen en inleveren van boeken maak je gebruik van de leen- en inleverautomaten. Dit kan je altijd zelf doen, ook als er geen personeel aanwezig is. 

Ik ben mijn pasje vergeten. Kan ik tijdens de zelfservice-uren dan toch lenen?

In de bibliotheek leen je je boeken zelf via een uitleenapparaat. Het is dan wel belangrijk dat je je pasje bij je hebt.

Tip: bewaar je pasje digitaal. Er zijn verschillende gratis apps voor, bijvoorbeeld Stocard, de OK-app of PasNL. Met een paar klikken staat de app op je telefoon en voeg je makkelijk zelf je pasje toe. Je digitale pasje kun je scannen bij het uitleenapparaat

Ik zoek een bepaald boek. Hoe kan ik die tijdens zelfservice-uren vinden?

Zoek het boek op in de catalogus op de computers. Rechts naast de titel staat de knop 'Waar staat het?'. Als je hier op klikt verschijnt er een overzicht met de plaats waar het boek in de bibliotheek staat, en of het boek beschikbaar is of al is uitgeleend. 

Kan ik boekentips krijgen tijdens zelfservice-uren?

Ja! Tussen de inlevereautomaten en de leenautomaten hangt een groot scherm. Dit is Whats Next. Scan hier de barcode van een boek dat je leuk vind, of typ de naam van het boek of een schrijver in. Whats Next geeft je vervolgens tips voor boeken die je (hopelijk) ook leuk zult vinden.

Het uitleenapparaat geeft een foutmelding. Wat moet ik nu doen?

Er zijn verschillende redenen waarom het uitleenapparaat een foutmelding kan geven.

  • Het uitleenapparaat is heel gevoelig. Het kan zijn dat het de boeken al gescand heeft zonder dat je dit door had. Klik op het scherm op 'Overzicht' om te kijken of de boeken al op je pasje staan. Ja? Dan kan je de foutmelding negeren, en mag je de boeken gewoon mee naar huis nemen!
  • Het kan zijn dat het boek niet goed in ons systeem is verwerkt. Dit kunnen we alleen oplossen wanneer er personeel aanwezig is. Tijdens de zelfsevice-uren is het helaas niet mogelijk om het boek te lenen. 

WERKEN / STUDEREN

Kan ik altijd gebruikmaken van de werkplekken?

Ja! Tijdens de openingstijden kun je met je eigen laptop een plekje zoeken in de bibliotheek, ook als er geen personeel aanwezig is. Ook staan de computers aan om te gebruiken. Log op de computer in met het nummer op je bibliotheekpas. Ben je geen bibliotheelid? Haal dan bij het pinstation een gratis bon om toegang te krijgen tot de computer. 

Is er wifi in de bibliotheek?

Ja, ook tijdens de zelfservice-uren kun je gebruikmaken van de wifi. 


OVERIGE VRAGEN

Wanneer is het Bibliotheekcafé open?

Het Bibliotheekcafé is van maandag tot en met zaterdag open van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

 

Kan ik tijdens de zelfservice-uren iemand om hulp vragen?

Achter de schermen zijn er altijd twee medewekers aanwezig. Bij conflicten of als het alarm afgaat komen zij helpen. De medewerkers zijn tijdens de zelfservice-uren niet aanwezig om te helpen bij andere vragen. 

Kan ik tijdens zelfservice-uren een abonnement afsluiten of verlengen?

Je kunt zelf op de computer een abonnement afsluiten via de pagina bibliotheekeindhoven.nl/lidworden. Je krijgt een tijdelijk pasnummer in je mailbox. Hiermee kan je al direct e-books of luisterboeken lenen in de online Bibliotheek. Als je het pasnummer invoert in een app als Stocard, de OK-app of PasNL kun je ook boeken uit de bibliotheek lenen. Bij het uitleenapparaat staan scanners voor deze apps. Haal je bibliotheekpas op wanneer de medewerkers aanwezig zijn. 

Heb je een mail ontvangen dat het jeugdabonnement verlengd moet worden? Dit kan je direct doen via de link die in deze mail staat. Een abonnement voor volwassenen wordt automatisch verlengd wanneer het abonnementsgeld is betaald. 

Ik wil een openstaand bedrag op mijn bibliotheekpas betalen.

Je kunt bij het pinstation het openstaande bedrag op je bibliotheekpas betalen. Kies bij het pinstation voor 'Betalen' en scan je pas. Je krijgt nu te zien welk bedrag nog open staat. Vervolgens kun je dit bedrag met de pin betalen.

Kan ik tijdens de zelfservice-uren printen?

Ja, je kunt gebruikmaken van de printers. Bij de printers liggen handleidingen. Of bekijk hier de handleidingen

Heb je hulp nodig bij het printen? De medewerkers helpen je graag verder op:

maandag tot en met zaterdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur
zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur (van september tot en met april) 

 

Is het toilet open tijdens de zelfservice-uren?

Ja, je kunt gewoon gebruikmaken van het toilet. Bewaar je bonnetje goed, want deze kan je overdag omruilen voor korting in het Bibliotheekcafé. Het kindertoilet is na 17.00 uur gesloten.