Maand van de Filosofie

Van 1 t/m 30 april is de Maand van de Filosofie met als thema: CHAOS

Chaos

Onze moderne samenleving is gebaseerd op orde. We proberen chaos uit te bannen, maar met de aanhoudende stroom crises lijkt de maatschappelijke chaos compleet. De Maand van de Filosofie in 2024 gaat afdalen in de chaos van vandaag, op zoek naar een antwoord op de vraag hoe chaos kan leiden tot orde, creativiteit, pluraliteit, en soms tot wanhoop. 

Agenda

Lezing: De mystieke wereld van de Andes

In deze boeiende lezing door Inge Verheijden, word je meegenomen naar het hart van het Andes hooggebergte. Daar zijn, ver van de bewoonde wereld en de beschaving met al haar opgelegde regels, met een ongelofelijke volhardendheid oude wijsheid, kennis en gebruiken bewaard gebleven. De lezing vertelt over een praktische mystieke levenswijze; het gaat over een leven in verbinding met de Aarde en de Kosmos en het terugvinden van een authentieke manier van zijn.

Zondag 14 april, de Bibliotheek Eindhoven

Meer informatie

Dubbelinterview met Tom-Jan Meeus en Marjan Slob

Tom-Jan Meeus en Marjan Slob zullen elkaar ontmoeten in een dubbelinterview. Tom-Jan Meeus, journalist bij NRC Handelsblad,  schrijft dit jaar bij dit thema het filosofisch essay dat in april 2024 uitkomt. Marjan Slob is sinds 2023 Denker des Vaderlands. Als zelfstandig filosoof denkt zij mee met maatschappelijke organisaties en instituties, zoals de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Filosoof Ingeborg van den Bold zal hen zal interviewen.

Woensdag 17 april, de Bibliotheek Eindhoven

Meer informatie

Filosofische workshop: Chaos en orde

Wat betekenen de begrippen chaos en orde voor de manier waarop wij naar de wereld, maatschappij, of ons leven kijken? In deze workshop ga je filosoferen over chaos en orde en de vraag wat deze begrippen voor ons betekenen. Een open gesprek met elkaar, zelf nadenken en kritische vragen stellen, wordt afgewisseld met een interactief filosofisch college waarbij wij filosofische teksten lezen. Deze werkvorm zorgt ervoor dat we snel de diepte in gaan. De workshop wordt begeleid door filosoof Ingeborg van den Bold.

Woensdag 24 april, de Bibliotheek Waalre

Meer informatie

Thema: Chaos

Genomineerden voor de Socratesbeker

Meer van Tom-Jan Meeus

Meer van Yorick Goldewijk

Filosofie voor jonge denkers

E-books over filosofie

Meer e-books over filosofie