Oekraïne

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland houdt ons allemaal in de greep. Welke initiatieven worden er in Eindhoven (en omstreken) georganiseerd om de vluchtelingen te helpen? En wat weten we eigenlijk over Oekraïne en Rusland? Op deze pagina vindt je lees- en luistertips en achtergrondinformatie.

President Volodymyr Zelensky

Meer over Oekraïne

Over de oorlog in Oekraïne

Boekentips om de oorlog in Oekraïne beter te begrijpen

Lisa Weeda met debuutroman ‘Aleksandra’ op shortlist Librisprijs

Lisa Weeda Aleksandra

roman

Kleindochter Lisa beschrijft de geschiedenis van haar Oekraïense familie, waarin haar grootmoeder Aleksandra en haar neef Kolja centraal staan, tegen de achtergrond van circa honderd jaar geschiedenis van de Oekraïne.

Bekijk dit boek

Podcast met Lisa Weeda

Oekraïne is nooit ver weg in het werk van Lisa Weeda. Vorig jaar vertelde de schrijver in Kunststof over haar debuutroman Aleksandra waarin ze schrijft hoe haar familie omgaat met de scheiding tussen Oost en West in het geboorteland van haar oma: Oekraïne. Lisa Weeda werd uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 in de Volkskrant. Aleksandra is haar debuutroman.

Luister de podcast

Facebookgroep

De Facebookgroep 'Oekraïne vluchtelingen NL' is opgericht om de vluchtelingen uit Oekraïne op zoveel mogelijk manieren te helpen.

Word lid

Hulp aan vluchtelingen

In Eindhoven en Best staan de mensen klaar om hulp en onderdak te bieden aan de vluchtelingen die naar Nederland komen. 

Lees hoe jij kunt helpen in Eindhoven

Blijf op de hoogte van wat de gemeente Best doet

Hoe herken je nepnieuws?

Hoe weet je of het écht een video is van grappende Russische militairen boven Oekraïne? Het is op sociale media lastig echt van nep te onderscheiden.

Naar de tips (voor volwassenen)

Naar de tips (voor kinderen)

Hoe praat je met je kind over de oorlog in Oekraïne?

Grote kans dat jouw kind iets over de oorlog opvangt. Thuis, in de klas, op televisie of op social media. Het kan dus zijn dat jouw kind hier vragen over heeft. Maar hoe pak je dat aan?

Naar de tips

Boeken voor de bovenbouw van de basisschool

Boeken voor de middenbouw van de basisschool

Prentenboeken

Meer informatie, tips en filmpjes voor kinderen

Speciaal voor scholen maar natuurlijk ook voor ouders, zijn er verschillende linkjes verzameld met informatie over de oorlog in Oekraïne, films en creatieve opdrachten. Kinderen kunnen op deze manier de situatie wat beter begrijpen en je kunt ze als leerkracht of ouder hier bij ondersteunen.

Naar de informatie