On demand

Webinar gemist? Kijk het hier terug!

Kies hieronder welk webinar je graag terug wilt kijken, klik op de link en krijg meteen toegang. Terugkijken kost slechts € 5,00 tenzij anders aangegeven.

Huiskamerconcert en lezing Beethoven

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren in Bonn. Een mooie gelegenheid voor kunsthistorica Erna Charbon en pianist Frans van Tuijl om in het leven en de muziek van deze componist te duiken.

Erna en Frans nemen je mee op een muzikale ontdekkingsreis langs het leven van Beethoven.

Duur: 90 minuten

Maria Genova: Hoe zorg je ervoor dat je boek een zo breed mogelijk publiek bereikt?

Ooit komt je boek af en dan moet je een spannende achterflaptekst verzinnen. Dat is de tekst op basis waarvan veel mensen besluiten of ze je boek wel of niet gaan kopen. In deze schrijfworkshop leer je hoe je een tekst schrijft die zo veel mogelijk mensen nieuwsgierig maakt naar het boek.

En dan gaan we nog een stap verder: je boek is klaar en je wilt dat het goed in de publiciteit komt. Hoe pak je dat aan? En op welke slimme manieren kun je de soclal media inzetten om je lezerspubliek te vergroten?

Duur: 90 minuten

Boekpresentatie: 'De Verlegen Vis Ferdinand' (Gratis)

“Yes mijn tekening komt in het boek!” Kopte het Eindhovens Dagblad al over het kinderboek ‘De verlegen vis Ferdinand’ dat is geschreven door Linde ten Broek. Wat dit kinderboek extra speciaal maakt, is dat het vóór en dóór kinderen is gemaakt.
Linde schreef het verhaal over de verlegen vis die Ferdinand heet, en trok van school naar school om daaruit voor te lezen. De kinderen mochten daarna een tekening maken van het deel van het verhaal dat zij gehoord hadden. Een jury hielp haar om een keuze te maken. En zo is het leukste kinderboek De verlegen vis Ferdinand vóór en dóór kinderen tot stand gekomen.

Duur: 60 minuten

Rosita Steenbeek: Vrijheid, of het gebrek daaraan

Schrijfster Rosita Steenbeek vertelt over vrijheid, of het gebrek daaraan. Dit doet ze in het kader van ‘Nederland 75 jaar bevrijd'.

Ook gaat ze in op de actuele wereldwijde coronacrisis en natuurlijk haar aangrijpende boeken Rose en Wie is mijn naaste.

75 jaar vrijheid
Met 'Nederland 75 jaar bevrijd' herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Oorlog is een thema dat in meerdere boeken van Steekbeek een belangrijke rol speelt.

Duur: 90 minuten

Erna Charbon: Kunstschilder Gustav Klimt (€2,50)

In dit webinar staat de kunstenaar Gustav Klimt (1862 - 1918) centraal. In zijn geliefde Wenen bloeide de kunst als nergens anders. Opgeleid en begonnen als academisch kunstschilder, geliefd ook als portrettist van de hogere klassen, brak Gustav Klimt halverwege zijn leven radicaal met het traditionele.

Hij richtte met anderen in 1897 de Wiener Sezession-beweging op, de Oostenrijkse variant van de Art Nouveau. Klimts werk bestaat vooral uit schilderijen, maar hij heeft ook collages, tekeningen en muurschilderingen vervaardigd waaronder de beroemde Beethovenfries. Een prachtige kopie hiervan is vanaf 19 december te zien in het van Abbemuseum.

Duur: 80 minuten (Let op: Het geluid hapert af en toe, vandaar de lagere prijs.)

Symboliek in de 17e-eeuwse Hollandse schilderkunst (deel 1)

In de Hollandse schilderkunst van de 17e eeuw verbergt een ogenschijnlijk naturalistisch uiterlijk van een schilderij vaak symboliek.

Niet alleen personen maar ook dieren, planten en voorwerpen hebben vaak een tweede betekenis. De kunstenaar die een vrouw aan het spinnewiel afbeeldt wil daarmee de deugd van de huiselijkheid uitbeelden. En een druiventros is vaak een symbool van kuisheid. 

Portretten, doktersbezoeken, parels, en nog meer zullen in dit webinar behandeld worden. Na afloop bekijk je vele schilderijen met andere ogen!

LET OP: Terug te kijken tot en met 28 februari 2021

Duur: 80 minuten

Symboliek in de 17e-eeuwse schilderkunst (deel 2)

Het is bekend dat er in een groot aantal schilderijen van de 17e eeuw verborgen symboliek zit. Betekenissen die vaak al eeuwen oud zijn, maar die door de 17e-eeuwse kunstenaar in een alledaags jasje zijn gestoken.

In dit tweede webinar over de symboliek in de schilderkunst wordt verteld over wat kuisheid, een veelgeprezen deugd, te maken heeft met parels.

Ook wordt er ingegaan op de 5 zintuigen, hoe herkennen we deze in genrevoorstellingen? En wat vertellen ons familieportretten als we de "aengename duysterheid" kunnen doorgronden? 

LET OP: Terug te kijken tot en met 28 februari 2021

Duur: 80 minuten

In vogelvlucht door de wereld van Design thinking

Dit webinar neemt je in een vogelvlucht mee door de wereld van Design Thinking. Wat houdt Design Thinking in en waarom wordt deze methode gebruikt door giganten als Google, Netflix en BMW?

Aan de hand van praktijkvoorbeelden van de Bibliotheek Eindhoven laat Wieske van der Velden zien hoe Design Thinking kan leiden tot innovaties en mislukkingen én hoe je deze mislukkingen om kan zetten in waardevolle leermomenten.

Want laten we eerlijk zijn; geen één methode biedt 100% garantie op succes. Maar Design Thinking biedt wel 100% garantie op vooruitgang.

Duur: 70 minuten

Maria Genova: Hoe schrijf je een bestseller?

Wat maakt een boek interessant? En wat maakt een boek succesvol? In dit webinar hoor je veel voorbeelden, leer je wat de meest gemaakte fouten zijn door beginnende schrijvers en hoe je die kunt vermijden. Je leert hoe uitgevers werken en hoe je een goede uitgever kunt vinden. Het uitgeven in eigen beheer komt ook aan bod. Daarnaast is er aandacht voor boekpromotie, want ook goede boeken verkopen niet vanzelf.

Docent is Maria Genova, schrijfster van diverse bestsellers, onder andere 'Het Duivelskind', 'Man is stoer, vrouw is hoer' en 'Komt een vrouw bij de h@cker'. Maria is een ervaren schrijfdocent en redacteur. Ze treedt ook veel op als spreker.

LET OP: Terug te kijken tot en met 28 februari 2021

Duur: 70 minuten
 

Maria Genova: De meest voorkomende fouten

Veel beginnende schrijvers maken fouten die gemakkelijk vermeden hadden kunnen worden. Na dit praktische webinar weet je wat de meest voorkomende fouten in manuscripten zijn en ook hoe je ze kunt vermijden. Sommige voorbeelden komen uit boeken van bestsellerschrijvers, om te laten zien dat niet alleen beginners fouten maken. Na deze workshop kun je zelf ontdekken wat er nog niet klopt in je manuscript.

Docent is Maria Genova, schrijfster van diverse bestsellers, onder andere 'Het Duivelskind', 'Man is stoer, vrouw is hoer' en 'Komt een vrouw bij de h@cker'. Maria is een ervaren schrijfdocent en redacteur. Ze treedt ook veel op als spreker.

LET OP: Terug te kijken tot en met 28 februari 2021

Duur: 100 minuten

Maria Genova: Spannend en beeldend schrijven

Hoe schrijf je beeldend en hoe maak je een boek spannend? Dit zijn twee onderwerpen waar veel beginnende, maar ook ervaren schrijvers hun hoofd over breken. Beeldend schrijven heeft niets te maken met lange, ingewikkelde zinnen vol metaforen. Je kunt ook in korte en treffende zinnen een aangrijpende situatie schetsen. En er zijn heel veel trucjes die schrijvers gebruiken om de lezer tot diep in de nacht door te laten lezen. 

Docent is Maria Genova, schrijfster van diverse bestsellers, onder andere 'Het Duivelskind', 'Man is stoer, vrouw is hoer' en 'Komt een vrouw bij de h@cker'. Maria is een ervaren schrijfdocent en redacteur. Ze treedt ook veel op als spreker.

LET OP: Terug te kijken tot en met 28 februari 2021

Duur: 110 minuten

Boekpresentatie: Diederik Samwel - 'Tropenvader' (Gratis)

Diederik Samwel vertelt over zijn in februari verschenen roman 'Tropenvader'. Over Eriks vader Fred, die vóór de Tweede Wereldoorlog werd geboren in Nederlands-Indië. Hij overleefde het Jappenkamp en ontwikkelde zich in Amsterdam tot succesvol advocaat. Wanneer Eriks ouders uit elkaar gaan en Fred plotsklaps een relatie met een man blijkt te hebben, komen vader en zoon lijnrecht tegenover elkaar te staan. Na verschillende bittere confrontaties én een gezamenlijke reis door Java vindt Erik gaandeweg een verklaring voor het vaak onmogelijke en buitenissige gedrag van zijn vader.

Duur: 70 minuten 

Interview met schrijfster Jannah Loontjens (€2,50)

Liefdesdokter Inge van de Vorst interviewt Jannah Loontjens over haar nieuwste boek 'Schuldig'.

Wanneer Jannah Loontjens besluit om kerst niet met haar moeder te vieren, voelt ze zich bezwaard. Hoe moet ze dit tegen haar moeder zeggen? Waar komt dit schuldgevoel vandaan? In haar boek onderzoekt Loontjens aan de hand van filosofen en schrijvers de verschillende soorten schuldgevoel die haar leven lijken te beheersen. Ondertussen escaleert de situatie met haar moeder. Is verzoening mogelijk?

Duur: 32 minuten

Literair en cultureel: Books on Tour - Licht in het hoofd

Gasten: Eva Meijer, Henk van Straten, Patricia Idsinga en Marieke Stam.

Presentatie: Diederik Samwel

Dit keer staat het literair-culturele programma Books on Tour in het teken van depressies en creativiteit. Onder het motto Licht in het Hoofd maken we daar geen zwaarmoedige aangelegenheid van.

Integendeel. Omdat vrijwel elke schrijver maar al te goed weet dat de afwisseling van somberheid en euforie een bron van inspiratie en creativiteit kan zijn.

Duur: 110 minuten

Maria Genova: Tips en trucs voor sneller en beter schrijven

Hoe kun je schrijfinspiratie laten stromen? Een vraag die zowel voor beginnende als gevorderde schrijvers interessant is. Schrijfster Maria Genova geeft je tijdens deze online workshop heel veel tips om sneller en beter te schrijven.

Ook deelt ze trucs om te voorkomen dat je halverwege je manuscript je enthousiasme kwijtraakt. Uit de praktijk blijkt dat veel schrijvers dat meemaken, ook ervaren schrijvers. Die blokkeren opeens en al het werk lijkt voor niets.

LET OP: Terug te kijken tot en met 28 februari 2021

Duur: 100 minuten

Maria Genova: Het vinden van een geschikte uitgever

In deze schrijfworkshop ga je de diepte in. Je leert van de fouten van beginnende en bekende schrijvers aan de hand van voorbeelden. Hoe maak je een verhaal spannend? Hoe zet je flashbacks doeltreffend in? 

Hoe doe je research en hoeveel procent van je research mag in het boek terechtkomen? Hoe schrijf je een achterflaptekst die direct uitnodigt om het boek te kopen? Hoe werken professionele redacteuren en wat kost dat? 

LET OP: Terug te kijken tot en met 28 februari 2021

Duur: 100 minuten

Maria Genova: Onvergetelijke personages

Waarom blijven sommige boeken je veel langer bij dan andere? Vaak komt dat niet door hun ingenieuze plot, maar door personages die je niet gauw vergeet.

Hoe maak je een personage onvergetelijk? Hoe maak je een personage geloofwaardig? Onderdeel van deze schrijfworkshop is ook het schrijven van dialogen. Waar moet een dialoog allemaal aan voldoen zodat de aandacht van de lezer niet verslapt? Is praten over koffie echt verboden?

LET OP: Terug te kijken tot en met 28 februari 2021

Duur: 100 minuten