On demand

Podcast 'Stel je vraag aan...'

In de podcast-serie 'Stel je vraag aan...' maak je kennis met mensen die je zelf misschien niet zo snel zou spreken. Via social media nodigen we je steeds uit om na te denken wat je aan deze bijzondere mensen zou willen vragen. We kiezen vijf vragen uit, die we vervolgens in een podcast aan de persoon stellen. Na het beluisteren van de podcast ga je wellicht anders denken over de persoon dan daarvoor. Veel luisterplezier.

De ex-gedetineerde

Mensen hebben vaak een mening over hem. Maar klopt het beeld dat zij hebben wel met de werkelijkheid?

Luister hier de podcast

Een transgender persoon

Hoe kwam hij er achter dat hij eigenlijk een jongen is, waar loopt hij nu nog tegenaan en wat is zijn grootste droom voor de toekomst?

Luister hier de podcast

Een heks

Wat voor soort heksen zijn er eigenlijk allemaal en welke rituelen bestaan er? In deze podcast vertelt een heks haar verhaal en ervaringen.

Luister hier de podcast

Webinar gemist? Kijk het hier terug!

Kies hieronder welk webinar je graag terug wilt kijken, klik op de link en krijg meteen toegang. Terugkijken kost slechts € 5,00 tenzij anders aangegeven.

Isa Hoes en Merlijn Kamerling

In dit interview praten Isa Hoes en haar zoon Merlijn Kamerling openhartig met interviewer Anemoon Langenhoff over hoe zij hun rouwproces hebben beleefd, na de dood van hun man en vader Antonie Kamerling twaalf jaar geleden. Ook vertellen zij over de boeken die ze erover hebben geschreven, in het bijzonder over hun gezamenlijke boek ‘Je bent niet alleen’, dat afgelopen voorjaar verscheen.

Duur: 80 minuten

 

Kijk dit interview terug

Connie Palmen

Anemoon Langenhoff ging eind mei 2022 in Natlab met Connie Palmen in gesprek over de liefde - het Boekenweekthema. Connie Palmen (1955) behoort tot een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd. In I.M. (1998) en Logboek van een onbarmhartig jaar (2011) over het verlies van haar geliefden.

 

Duur: 120 minuten

Kijk dit interview terug

Joseph Oubelkas, Van lijden naar leiden

Een onverwachte, bizarre gebeurtenis verandert het comfortabele leven van de succesvolle jonge ondernemer; Joseph Oubelkas. Bijna vijf jaar lang zat hij onterecht vast in een buitenlandse gevangenis. Onlangs verscheen de 22e druk van het boek ‘400 brieven van mijn moeder’ dat hij hierover schreef en de 8e druk van zijn tweede boek ‘Gezondheid, Liefde, Vrijheid’ over het leven na gevangenschap.

Een spreker van formaat, een verhaal met een boodschap waar iedereen voordeel mee kan behalen.

Duur: 110 minuten

Kijk dit webinar terug

Urban farming (free)

Have you heard about “Urban Farming”? Are you interested in collaborating in a community garden? Growing food in the city (Urban farming) combines the best of many worlds: it encourages social interaction among different cultures and ages, brings biodiversity to the city, helps to retain water and cools the city.

Besides, by practicing it you will experience nature with your hands and enjoy tasty and nutritious food. Everybody is invited to participate and contribute.

Length: 60 minutes

Watch part 1

Watch part 2

Interview met Splinter Chabot

Zijn grote voorbeelden zijn Prince en David Bowie: kleurrijke artiesten die niet dachten in hokjes en zichzelf steeds opnieuw uitvonden. Ook al mag hij naar eigen zeggen niet in hun schaduw staan, Splinter Chabot is zelf weldegelijk meer dan alleen schrijver en eveneens moeilijk (zo niet onmogelijk) in een hokje te plaatsen.

Mark van der Linden gaat met Splinter in gesprek over zijn werk en leven. Uiteraard komen zijn prachtige boeken Confettiregen en Roze Brieven aan bod, maar met de focus op zijn veelzijdigheid als persoon praten de twee o.a. ook over politiek, mode, opgroeien in een schrijversgezin, tv-werk en inspiratiebronnen.

Duur: 100 minuten

Kijk dit interview terug

The language of classical music

What benefits can classics give us nowadays? How can these puzzling sonatas, quartets and symphonies literally fill us with a wide range of strong emotions? How can we decode the unknown language of different composers to enjoy those exciting games that they prepared especially for us within their pieces? This is something we are going to discover together.

​​​​​​​This webinar is meant for all people, who want to know more about academic music and eager to get more pleasure and deeper understanding of music during concerts or home-based listening. No music education is required! 

Length: 100 minutes

Watch here

Webinar: Andy Warhol

Andy Warhol is een sleutelfiguur binnen de Pop Art, een kunstbeweging die ontstaan is in Amerika en het Verenigd Koninkrijk in de jaren '50 en die twee decennia lang een prominente rol heeft gespeeld.Kunsthistorica Erna Charbon gaat tijdens het webinar op haar kenmerkende bevolgen wijze in op het werk en leven van kunstenaar Any Warhol.

Duur: 100 minuten

Kijk dit webinar

Je gezonde tuin in 7 stappen: Marije van der Park

Tijdens dit webinar neemt Marije van der Park je in 7 stappen mee: Hoe kun je van je tuin een gezonde eetbare tuin maken? Een tuin in overvloed, met een gezonde bodem en een gezond geheel. Je verdiept door deze bijeenkomst je kennis op een eenvoudige manier. Met de stappen kan je zelf verder aan de slag.

Tip: Zorg dat je een plattegrond van je tuin bij de hand hebt om de stappen meteen te integreren en schetsen of aantekeningen te maken.

Duur: 90 minuten

Kijk dit webinar

Maria Genova: Schrijven in scènes

Verdiepingsworkshop

Schrijven in scènes is iets waar heel veel schrijvers mee worstelen. Hoe doe je dat precies? Hoe laat je de emoties van een personage zien? Hoe laat je dialogen natuurlijk klinken? Hoe beschrijf je de sfeer of de omgeving, zonder dat het te langdradig wordt? Heb je ‘show, don’t tell’ echt nodig, of kan je boek daar prima zonder?

In deze schrijfworkshop leer je de fijnere kneepjes van het vak.

Duur: 90 minuten

Kijk dit webinar

Books on Tour: Vriendschap

Het literair-culturele programma Books on Tour staat dit keer in het teken van Vriendschap. In tijden van lockdown en beperkte sociale contacten moeten we onze vriendschappen al een jaar lang voornamelijk digitaal onderhouden. Hoe gaan we daarmee om en wat zijn de gevolgen? Komt de waarde van vriendschap onder druk te staan of juist niet?

Via Zoom praat Diederik Samwel met auteur/filosoof Stine Jensen, schrijver/journalist Toine Heijmans en Iris Penning, stadsdichter van Eindhoven.

Duur: 90 minuten

Kijk dit webinar

De Leken (gratis)

In DOMUS DELA, een voormalig klooster, ontmoeten filosofen, ervaringsdeskundigen, theatermakers, muzikanten én kloosterlingen elkaar, in een inspirerend programma over sterfelijkheid. Vol open gesprekken, interviews, muziek, preken en meeslepende verhalen, waarin ook de rijke geschiedenis van dit voormalige klooster wordt belicht.

Wat kunnen we meenemen van die traditie en wat laten we liever achter? Welke oeroude leefregels zijn nu nog actueel en wat zijn vandaag de dag onze antwoorden op vragen die levensgroot zijn en tegelijkertijd doodnormaal?

Duur: 120 minuten

Kijk deze livestream terug

Hoe verkoop je veel boeken?

In deze schrijfworkshop van Maria Genova gaan we de kunst afkijken bij andere beroepen, maar ook bij schrijvers die wel goed zijn in marketing.

Hoe maak je promotie op een originele manier? Kun je rijk worden door een gratis boek? Waar kun je boeken verkopen, behalve in de boekhandel? Wat werkt wel en wat niet op social media? En hoe komt je boek in de landelijke media?

Duur: 95 minuten

Kijk dit webinar

Maria Genova: Bereik een zo breed mogelijk publiek

Ooit komt je boek af en dan moet je een spannende achterflaptekst verzinnen. Dat is de tekst op basis waarvan veel mensen besluiten of ze je boek wel of niet gaan kopen. In deze schrijfworkshop leer je hoe je een tekst schrijft die zo veel mogelijk mensen nieuwsgierig maakt naar het boek.

En dan gaan we nog een stap verder: je boek is klaar en je wilt dat het goed in de publiciteit komt. Hoe pak je dat aan? En op welke slimme manieren kun je de soclal media inzetten om je lezerspubliek te vergroten?

Duur: 90 minuten

Kijk dit webinar

Maria Genova: Is je boek een film waard?

Wil je dat je boek verfilmd wordt? In deze workshop gaan we kijken welke boeken verfilmd worden en waarom. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen een goed boek en een goede film? Kun je op basis van technieken die scenario-schrijvers gebruiken je boek verbeteren? 

Inclusief tips hoe je zelf een filmscenario op basis van je eigen boek kunt schrijven. Dat kun je vervolgens gebruiken voor het maken van een low-budget filmtrailer gebaseerd op je boek, altijd leuk voor social media.

Duur: 90 minuten
 

Kijk dit webinar

Boekpresentatie: 'De Verlegen Vis Ferdinand' (Gratis)

“Yes mijn tekening komt in het boek!” Kopte het Eindhovens Dagblad al over het kinderboek ‘De verlegen vis Ferdinand’ dat is geschreven door Linde ten Broek. Wat dit kinderboek extra speciaal maakt, is dat het vóór en dóór kinderen is gemaakt.
Linde schreef het verhaal over de verlegen vis die Ferdinand heet, en trok van school naar school om daaruit voor te lezen. De kinderen mochten daarna een tekening maken van het deel van het verhaal dat zij gehoord hadden. Een jury hielp haar om een keuze te maken. En zo is het leukste kinderboek De verlegen vis Ferdinand vóór en dóór kinderen tot stand gekomen.

Duur: 60 minuten

Kijk dit webinar terug

Rosita Steenbeek: Vrijheid, of het gebrek daaraan

Schrijfster Rosita Steenbeek vertelt over vrijheid, of het gebrek daaraan. Dit doet ze in het kader van ‘Nederland 75 jaar bevrijd'.

Ook gaat ze in op de actuele wereldwijde coronacrisis en natuurlijk haar aangrijpende boeken Rose en Wie is mijn naaste.

75 jaar vrijheid
Met 'Nederland 75 jaar bevrijd' herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Oorlog is een thema dat in meerdere boeken van Steekbeek een belangrijke rol speelt.

Duur: 90 minuten

Kijk dit webinar terug

In vogelvlucht door de wereld van Design thinking

Dit webinar neemt je in een vogelvlucht mee door de wereld van Design Thinking. Wat houdt Design Thinking in en waarom wordt deze methode gebruikt door giganten als Google, Netflix en BMW?

Aan de hand van praktijkvoorbeelden van de Bibliotheek Eindhoven laat Wieske van der Velden zien hoe Design Thinking kan leiden tot innovaties en mislukkingen én hoe je deze mislukkingen om kan zetten in waardevolle leermomenten.

Want laten we eerlijk zijn; geen één methode biedt 100% garantie op succes. Maar Design Thinking biedt wel 100% garantie op vooruitgang.

Duur: 70 minuten

Kijk dit webinar terug

Maria Genova: Hoe schrijf je een bestseller?

Wat maakt een boek interessant? En wat maakt een boek succesvol? In dit webinar hoor je veel voorbeelden, leer je wat de meest gemaakte fouten zijn door beginnende schrijvers en hoe je die kunt vermijden. Je leert hoe uitgevers werken en hoe je een goede uitgever kunt vinden. Het uitgeven in eigen beheer komt ook aan bod. Daarnaast is er aandacht voor boekpromotie, want ook goede boeken verkopen niet vanzelf.

Docent is Maria Genova, schrijfster van diverse bestsellers, onder andere 'Het Duivelskind', 'Man is stoer, vrouw is hoer' en 'Komt een vrouw bij de h@cker'. Maria is een ervaren schrijfdocent en redacteur. Ze treedt ook veel op als spreker.

Duur: 70 minuten
 

Kijk dit webinar terug

Maria Genova: De meest voorkomende fouten

Veel beginnende schrijvers maken fouten die gemakkelijk vermeden hadden kunnen worden. Na dit praktische webinar weet je wat de meest voorkomende fouten in manuscripten zijn en ook hoe je ze kunt vermijden. Sommige voorbeelden komen uit boeken van bestsellerschrijvers, om te laten zien dat niet alleen beginners fouten maken. Na deze workshop kun je zelf ontdekken wat er nog niet klopt in je manuscript.

Docent is Maria Genova, schrijfster van diverse bestsellers, onder andere 'Het Duivelskind', 'Man is stoer, vrouw is hoer' en 'Komt een vrouw bij de h@cker'. Maria is een ervaren schrijfdocent en redacteur. Ze treedt ook veel op als spreker.

Duur: 100 minuten

Kijk dit webinar terug

Maria Genova: Spannend en beeldend schrijven

Hoe schrijf je beeldend en hoe maak je een boek spannend? Dit zijn twee onderwerpen waar veel beginnende, maar ook ervaren schrijvers hun hoofd over breken. Beeldend schrijven heeft niets te maken met lange, ingewikkelde zinnen vol metaforen. Je kunt ook in korte en treffende zinnen een aangrijpende situatie schetsen. En er zijn heel veel trucjes die schrijvers gebruiken om de lezer tot diep in de nacht door te laten lezen. 

Docent is Maria Genova, schrijfster van diverse bestsellers, onder andere 'Het Duivelskind', 'Man is stoer, vrouw is hoer' en 'Komt een vrouw bij de h@cker'. Maria is een ervaren schrijfdocent en redacteur. Ze treedt ook veel op als spreker.

Duur: 110 minuten

Kijk dit webinar terug

Boekpresentatie: Diederik Samwel - 'Tropenvader' (Gratis)

Diederik Samwel vertelt over zijn in februari verschenen roman 'Tropenvader'. Over Eriks vader Fred, die vóór de Tweede Wereldoorlog werd geboren in Nederlands-Indië. Hij overleefde het Jappenkamp en ontwikkelde zich in Amsterdam tot succesvol advocaat. Wanneer Eriks ouders uit elkaar gaan en Fred plotsklaps een relatie met een man blijkt te hebben, komen vader en zoon lijnrecht tegenover elkaar te staan. Na verschillende bittere confrontaties én een gezamenlijke reis door Java vindt Erik gaandeweg een verklaring voor het vaak onmogelijke en buitenissige gedrag van zijn vader.

Duur: 70 minuten 

Kijk dit webinar terug

Interview met schrijfster Jannah Loontjens (€2,50)

Liefdesdokter Inge van de Vorst interviewt Jannah Loontjens over haar nieuwste boek 'Schuldig'.

Wanneer Jannah Loontjens besluit om kerst niet met haar moeder te vieren, voelt ze zich bezwaard. Hoe moet ze dit tegen haar moeder zeggen? Waar komt dit schuldgevoel vandaan? In haar boek onderzoekt Loontjens aan de hand van filosofen en schrijvers de verschillende soorten schuldgevoel die haar leven lijken te beheersen. Ondertussen escaleert de situatie met haar moeder. Is verzoening mogelijk?

Duur: 32 minuten

Kijk dit webinar terug

Literair en cultureel: Books on Tour - Licht in het hoofd

Gasten: Eva Meijer, Henk van Straten, Patricia Idsinga en Marieke Stam.

Presentatie: Diederik Samwel

Dit keer staat het literair-culturele programma Books on Tour in het teken van depressies en creativiteit. Onder het motto Licht in het Hoofd maken we daar geen zwaarmoedige aangelegenheid van.

Integendeel. Omdat vrijwel elke schrijver maar al te goed weet dat de afwisseling van somberheid en euforie een bron van inspiratie en creativiteit kan zijn.

Duur: 110 minuten

Kijk dit webinar terug

Maria Genova: Tips en trucs voor sneller en beter schrijven

Hoe kun je schrijfinspiratie laten stromen? Een vraag die zowel voor beginnende als gevorderde schrijvers interessant is. Schrijfster Maria Genova geeft je tijdens deze online workshop heel veel tips om sneller en beter te schrijven.

Ook deelt ze trucs om te voorkomen dat je halverwege je manuscript je enthousiasme kwijtraakt. Uit de praktijk blijkt dat veel schrijvers dat meemaken, ook ervaren schrijvers. Die blokkeren opeens en al het werk lijkt voor niets.

Duur: 100 minuten

Kijk dit webinar terug

Maria Genova: Het vinden van een geschikte uitgever

In deze schrijfworkshop ga je de diepte in. Je leert van de fouten van beginnende en bekende schrijvers aan de hand van voorbeelden. Hoe maak je een verhaal spannend? Hoe zet je flashbacks doeltreffend in? 

Hoe doe je research en hoeveel procent van je research mag in het boek terechtkomen? Hoe schrijf je een achterflaptekst die direct uitnodigt om het boek te kopen? Hoe werken professionele redacteuren en wat kost dat? 

Duur: 100 minuten

Kijk dit webinar terug

Maria Genova: Onvergetelijke personages

Waarom blijven sommige boeken je veel langer bij dan andere? Vaak komt dat niet door hun ingenieuze plot, maar door personages die je niet gauw vergeet.

Hoe maak je een personage onvergetelijk? Hoe maak je een personage geloofwaardig? Onderdeel van deze schrijfworkshop is ook het schrijven van dialogen. Waar moet een dialoog allemaal aan voldoen zodat de aandacht van de lezer niet verslapt? Is praten over koffie echt verboden?

Duur: 100 minuten

Kijk dit webinar terug