Onze vrijwilligers

Zonder onze fantastische vrijwilligers zijn we nergens. Mensen met een passie voor boeken en lezen, voor media en informatie. Zij doen niets liever dan anderen op weg te helpen. In de bibliotheek maar ook daar buiten, bijvoorbeeld op scholen of bij mensen thuis als voorlezer om zo de taalontwikkeling van kinderen verder te stimuleren. Onze vrijwilligers ontwikkelen daarmee niet alleen zichzelf maar ook anderen. En dát is waar ze het voor doen.

Wij zijn daarom enorm blij met onze vrijwilligers. Zij zorgen er voor dat onze bezoekers zich welkom en gehoord voelen en helpen ons om onze missie te verwezenlijken.

Maar wie zijn die vrijwilligers? Hieronder stellen wij er graag een aantal aan je voor. 

Enzo

"Ik help op zaterdag bij de MakersClub in de Bibliotheek Eindhoven. Daar inspireren we kinderen om iets te gaan maken; om van een idee dat ze hebben een concreet plan te maken. Of we helpen ze oplossingen te bedenken voor problemen waar ze tegenaan lopen. Het leukste aan mijn vrijwilligerswerk vind ik dat je de kinderen op jonge leeftijd al kennis kan laten maken met verschillende technieken en gereedschappen. Natuurlijk lopen ze ook wel eens vast met een project. Dan is de uitdaging om snel met een oplossing te komen waar de kinderen dan weer (deels) zelfstandig mee aan de slag kunnen. Dat maakt het zo leuk!

De bibliotheek is een laagdrempelige plek voor kinderen om naartoe te gaan en kennis te maken met techniek. En kinderen leren bij ons dat ideeën écht werkelijkheid kunnen worden. Ik ben blij dat ik hier die ervaring met hen op mag doen."

Jolanda

"Naast moeder zijn en mijn eigen creatieve projecten, had ik behoefte aan meer structuur in mijn dagelijks leven. Ik wou weer werk gaan verzetten en ging aan de slag als vrijwilliger bij de Publieksdiensten in de Bibliotheek Eindhoven. Ik zet boeken terug op hun plek, wijs klanten de weg en help af en toe zoeken naar titels. Echt fijn werk! Vaak begin ik op de jeugdafdeling en als alles daar weer netjes is, ga ik verder met de overige boeken. Ook de ingeleverde boeken ordenen, gereserveerde boeken verwerken en dat heerlijke kopje koffie van het Bibliotheekcafé tussendoor, heeft me meer gebracht dan dat ik verwachtte. 

De afgelopen periode bestond een deel van mijn werk ook uit het aanspreken van bezoekers met de vraag om hun handen te ontsmetten, een mondkapje te dragen en een mandje mee te nemen. Het met regelmaat verzetten van werk, ik had het erg gemist!"

Kinderen leren bij ons dat ideeën écht werkelijkheid kunnen worden.

— Enzo, vrijwilliger MakersClub

Anne-Lies

"Volgend jaar werk ik alweer 35 jaar als vrijwilliger bij de Bibliotheek Eindhoven. Ik begon op mijn 17e als betaalde kracht in de bibliotheek die toen nog gevestigd was aan het Begijnenhof. Na zes jaar ben er even tussenuit geweest maar het werken in de bibliotheek bleef me trekken. Dus kwam ik na een aantal jaren weer terug als vrijwilliger en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. 

Als opruimkracht ben ik voornamelijk bezig met het opruimen van de boeken op de jeugdafdeling en op de volwassen afdeling. Maar als het nodig is, help ik ook bij het innemen van boeken. Ik geniet enorm van het contact met mijn collega's op de werkvloer. Maar ook vind ik het heerlijk om gewoon tussen de boeken te zijn! Toen we tijdelijk onze deuren moesten sluiten, miste ik het contact dan ook heel erg. Ik ben blij dat ik weer elke woensdagochtend naar de bibliotheek mag komen en ik hoop dit nog héél lang te blijven doen!"

Candra

"Toen ik vanuit Indonesië naar Nederland kwam, wou ik graag de Nederlandse taal leren. Ik besloot daarom om te beginnen met vrijwilligerswerk. Omdat ik een passie voor eten en drinken heb, solliciteerde ik bij het Bibliotheekcafé en nu werk ik daar met heel veel plezier. 

Ik houd me bezig met het bedienen van de kassa, koffie en thee zetten, broodjes en smoothies klaarmaken, afwassen, serveren... eigenlijk alles wat je je maar kunt bedenken!

Mijn collega's van het Bibliotheekcafé hebben mij enorm goed geholpen met het leren van de taal. Ook het in gesprek gaan met de klanten heeft daar erg goed bij geholpen. Je leert iets pas écht door het te doen!"

Door het werken in het Bibliotheekcafé heb ik de Nederlandse taal pas écht goed leren spreken.

— Candra, vrijwilliger Bibliotheekcafé

Frans

"Voordat ik met pensioen ging, was ik o.a. werkzaam als zelfstandig tekstschrijver. Eerst in de reclamewereld maar daarna steeds breder. Van het schrijven geniet ik nu nog steeds. Het is en blijft mijn lust en mijn leven! Ook ben ik als vrijwilliger werkzaam als coach bij het Taalcafé in de Bibliotheek Eindhoven. 

In het Taalcafé help ik veel jonge mensen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Het is fijn om te werken met mensen die zo gemotiveerd zijn en graag vooruit willen. De manier waarop ik werk kan met elke deelnemer anders zijn; net waar die persoon behoefte aan heeft. Het leuke aan taalcoach zijn, is dat ik zelf ook veel leer van de deelnemers. Ze vertellen vaak veel over hun land van herkomst. En ik ben er achter gekomen dat Nederlands toch best een lastige taal is om te leren!"

Liesbeth

"Ik werk alweer ruim tien jaar als voorlezer op de woensdagmiddag in de Bibliotheek Eindhoven. Ook coördineer ik de bijbehorende knutselactiviteit. Omdat ik jarenlang op een peuterspeelzaal heb gewerkt, kan ik goed omgaan met jonge kinderen. Daar geniet ik dan ook enorm van.

Ik vind het heerlijk om kinderen een gezellige middag te bezorgen! 

Door dit vrijwilligerswerk ontmoet ik kinderen en hun ouders uit allerlei culturen. Die vrolijke gezichtjes miste ik wel toen de bibliotheek tijdelijk moest sluiten. Ik kijk er naar uit om weer mooie prentenboeken voor te lezen en daar een passende, creatieve activiteit bij te bedenken."

Het is fijn om als coach in het Taalcafé te mogen werken met mensen die zo gemotiveerd zijn en graag vooruit willen.

— Frans, vrijwilliger Taalcafé

Marcelien

"In de Bibliotheek Waalre ben ik werkzaam als vrijwilliger bij de Publieksdiensten, bij het voorlezen op de woensdagmiddag, ik werk bij het Taalcafé en ik ben ook af en toe gastvrouw. 

Met al die veelzijdige taken, kun je wel raden dat geen dag bij mij hetzelfde is! En ook tijdens deze gekke corona-periode was er nog genoeg te doen gelukkig. We hebben ook een erg fijn team in Waalre waar ik enorm blij mee ben!

Het leukste aan mijn vrijwilligerswerk vind ik toch de veelzijdigheid en de ontmoetingen die ik heb met andere enthousiaste vrijwilligers en bezoekers van de bibliotheek. Als vrijwillger bij het Taalcafé ontmoet ik veel mensen uit verschillende culturen. Een mooie ervaring die ik ergens anders waarschijnlijk minder snel zou hebben opgedaan."

Paul

"Ik ben in de Bibliotheek Eindhoven en Expeditie E werkzaam als vrijwilligers bij de Publieksdiensten en ik ben daar gastheer. Hiervoor ben ik ook langere tijd werkzaam geweest als vrijwilliger bij sociale en culturele instellingen. Ook heb ik veel interesse in ICT. Zo heb ik mezelf door middel van zelfstudie Linux en Open Source eigen gemaakt en werk ik in mijn vrije tijd aan een website waarop ik informatie over Nederlandse films en documentaires verzamel. Ik vind het contact met de medewerkers en de verbondenheid erg fijn. En natuurlijk de boeken die vaak een verbindende factor zijn en die voor veel enthousiasme kunnen zorgen. Mijn vrijwillgerswerk heeft ook als voordeel dat ik niet de hele dag achter een beeldscherm zit maar direct contact met mensen maak. Dit werk heeft er ook voor gezorgd dat ik sociaal vaardiger en communicatiever ben geworden. En de bieb is voor mij altijd een stukje 'thuis', een unieke plek."

De bibliotheek is voor mij altijd een stukje 'thuis', een unieke plek.

— Paul, vrijwilliger Publieksdiensten

Sendy

"Ik ben super blij met mijn vrijwilligerswerk in het Bibliotheekcafé in De Witte Dame. Ik leer veel nuttige dingen over het werken in de horeca en ik word helemaal blij van ons prachtige oma-servies waar we alles op serveren!

Ik heb wisselende taken in het café en die afwisseling vind ik heel prettig. Ik sta achter de kassa en neem bestellingen op, ik sta in de keuken en maak eten klaar en ik schuif de vaatwasser vol en ruim de schone vaat op. Nu nog koffie leren zetten!

Ik vind het heerlijk om te zien hoeveel verschillende mensen naar het Bibliotheekcafé komen. Van senioren tot ZZP'ers, van ouders met jonge kinderen tot studenten.

En ik vind het geweldig dat we met z'n allen in het Bibliotheekcafé écht een team zijn; samen zorgen we dat alles op rolletjes loopt!"

Yvette

"Tijdens mjn studie Scheikundige Technologie aan de TU/e, waarvan ik nu de master aan het afronden ben, kreeg ik de kans om te helpen bij het voorlezen in Expeditie E.

Het is onwijs dankbaar werk om voor kinderen te mogen voorlezen. Hun directheid en puurheid stel ik zeker op prijs. Elke keer na het voorlezen voelde ik me voldaan, omdat ik de tijd heb genomen voor andere mensen, de kinderen en hun ouders, en dat is gewoon iets wat heel fijn voelt! Ik heb geleerd hoe ik de aandacht van de kinderen bij het verhaal kan houden, wat niet altijd even makkelijk is. Ook kom je in contact met allerlei mensen die je normaal misschien niet zomaar tegenkomt of een praatje mee maakt!

Ik vond elke keer weer mijn geluk in de warmte van de mensen bij Expeditie E. De mens is echt een sociale wezen, en we zijn allemaal op zoek naar die kleine momentjes van geluk!"

Ik vind als vrijwilliger elke keer weer mijn geluk bij de mensen van de bibliotheek. We zijn sociale wezens en zijn allemaal op zoek naar die kleine momentjes van geluk.

— Yvette, voorleesvrijwilliger Expeditie E

Albert

"Ik ben vrijwilliger in het DigiCafé van de bibliotheek. Daar help ik de meest uiteenlopende digitale problemen van mensen oplossen. Bijvoorbeeld hoe je een melding aan of uit zet of hoe je een e-book kunt downloaden en lezen. Soms krijgen we ook hele praktische vragen, zoals of we kunnen helpen met het opschonen van een mailbox. We laten dan zien hoe je het kunt aanpakken maar de mensen moeten dit vervolgens zelf doen. Ook krijgen we vaak vragen over hoe het Donorregister werkt. Dit laten we dan stap voor stap zien.

Mensen helpen en uitzoeken hoe we problemen voor ze kunnen oplossen, geeft mij een fijn gevoel. En het leuke is dat ik elke keer zelf ook weer wat leer. Als mensen bij mij in het DigiCafé komen met een vraag zeg ik vaak tegen ze: Waar een wil is, is altijd een omweg!"

Beverley

"In het DigiTaalpunt help ik alle inwoners van Eindhoven die taal- of rekenvragen hebben, of die ondersteuning zoeken bij het aanleren van digitale vaardigheden. Bij het DigiTaalpunt zijn we er voor mensen die Nederlands als moedertaal hebben maar ook voor mensen die anderstalig zijn.

Ik ben zelf geboren in Zuid-Afrika en ik voel me bevoorrecht dat ik mijn eigen ervaringen als anderstalige met onze bezoekers
kan delen. Maar ik herken ook absoluut de beperkingen en frustraties van degenen die advies zoeken m.b.t. de nodige taalhulp.

Ik geniet van de open ontmoetingen met alle nationaliteiten en de kameraadschap die ontstaat door de professionele en toch ontspannen vriendelijke sfeer die er in de Bibliotheek heerst."

Mieke

"Ik ben vrijwilliger in de Bibliotheek Waalre. Daar ben ik coördinator van het Taalcafe en ik coördineer het voorlezen voor ouderen. Ik heb jarenlang in de Publieksdienst gewerkt en val daar af en toe nog in als daar behoeft aan is. Ook heb ik jarenlang op woensdagmiddag voorgelezen aan kinderen. Nu lees ik op zaterdagmorgen voor aan kinderen.

De Volksuniversiteit Waalre wil, in samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven, een leesgroep voor laaggeletterden starten. Daar ga ik een groep begeleiden. Door Corona zijn we helaas nog niet van start gegaan.

Het leuke van dit werk is dat ik in contact kom met veel mensen met veel verschillende nationaliteiten en achtergronden. Het werk geeft mij veel energie. Nu, tijdens de lockdown merk ik hoe ik het mis. Het geeft mij structuur aan mijn week en ik kijk iedere week opnieuw uit naar die leuke contacten. Hopelijk kunnen we het werk snel weer oppakken."