Onze vrijwilligers

Zonder onze fantastische vrijwilligers zijn we nergens. Mensen met een passie voor boeken en lezen, voor media en informatie. Zij doen niets liever dan anderen op weg te helpen. In de bibliotheek maar ook daar buiten, bijvoorbeeld op scholen of bij mensen thuis als voorlezer om zo de taalontwikkeling van kinderen verder te stimuleren. Onze vrijwilligers ontwikkelen daarmee niet alleen zichzelf maar ook anderen. En dát is waar ze het voor doen.

Wij zijn daarom enorm blij met onze vrijwilligers. Zij zorgen er voor dat onze bezoekers zich welkom en gehoord voelen en helpen ons om onze missie te verwezenlijken.

Maar wie zijn die vrijwilligers? Hieronder stellen wij er graag een aantal aan je voor. 

Albert

"Ik ben vrijwilliger in het DigiCafé van de bibliotheek. Daar help ik de meest uiteenlopende digitale problemen van mensen oplossen. Bijvoorbeeld hoe je een melding aan of uit zet of hoe je een e-book kunt downloaden en lezen. Soms krijgen we ook hele praktische vragen, zoals of we kunnen helpen met het opschonen van een mailbox. We laten dan zien hoe je het kunt aanpakken maar de mensen moeten dit vervolgens zelf doen. Ook krijgen we vaak vragen over hoe het Donorregister werkt. Dit laten we dan stap voor stap zien.

Mensen helpen en uitzoeken hoe we problemen voor ze kunnen oplossen, geeft mij een fijn gevoel. En het leuke is dat ik elke keer zelf ook weer wat leer. Als mensen bij mij in het DigiCafé komen met een vraag zeg ik vaak tegen ze: Waar een wil is, is altijd een omweg!"De afgelopen periode bestond een deel van mijn werk ook uit het aanspreken van bezoekers met de vraag om hun handen te ontsmetten, een mondkapje te dragen en een mandje mee te nemen. Het met regelmaat verzetten van werk, ik had het erg gemist!"

Anne-Lies

"Volgend jaar werk ik alweer 35 jaar als vrijwilliger bij de Bibliotheek Eindhoven. Ik begon op mijn 17e als betaalde kracht in de bibliotheek die toen nog gevestigd was aan het Begijnenhof. Na zes jaar ben er even tussenuit geweest maar het werken in de bibliotheek bleef me trekken. Dus kwam ik na een aantal jaren weer terug als vrijwilliger en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. 

Als opruimkracht ben ik voornamelijk bezig met het opruimen van de boeken op de jeugdafdeling en op de volwassen afdeling. Maar als het nodig is, help ik ook bij het innemen van boeken. Ik geniet enorm van het contact met mijn collega's op de werkvloer. Maar ook vind ik het heerlijk om gewoon tussen de boeken te zijn! Toen we tijdelijk onze deuren moesten sluiten, miste ik het contact dan ook heel erg. Ik ben blij dat ik weer elke woensdagochtend naar de bibliotheek mag komen en ik hoop dit nog héél lang te blijven doen!"

Kinderen leren bij ons dat ideeën écht werkelijkheid kunnen worden.

— Enzo, vrijwilliger MakersClub

Door het werken in het Bibliotheekcafé heb ik de Nederlandse taal pas écht goed leren spreken.

— Candra, vrijwilliger Bibliotheekcafé

Het is fijn om als coach in het Taalcafé te mogen werken met mensen die zo gemotiveerd zijn en graag vooruit willen.

— Frans, vrijwilliger Taalcafé

Marcelien

"In de Bibliotheek Waalre ben ik werkzaam als vrijwilliger bij de Publieksdiensten, bij het voorlezen op de woensdagmiddag, ik werk bij het Taalcafé en ik ben ook af en toe gastvrouw. 

Met al die veelzijdige taken, kun je wel raden dat geen dag bij mij hetzelfde is! En ook tijdens deze gekke corona-periode was er nog genoeg te doen gelukkig. We hebben ook een erg fijn team in Waalre waar ik enorm blij mee ben!

Het leukste aan mijn vrijwilligerswerk vind ik toch de veelzijdigheid en de ontmoetingen die ik heb met andere enthousiaste vrijwilligers en bezoekers van de bibliotheek. Als vrijwillger bij het Taalcafé ontmoet ik veel mensen uit verschillende culturen. Een mooie ervaring die ik ergens anders waarschijnlijk minder snel zou hebben opgedaan."

Paul

"Ik ben in de Bibliotheek Eindhoven en Expeditie E werkzaam als vrijwilligers bij de Publieksdiensten en ik ben daar gastheer. Hiervoor ben ik ook langere tijd werkzaam geweest als vrijwilliger bij sociale en culturele instellingen. Ook heb ik veel interesse in ICT. Zo heb ik mezelf door middel van zelfstudie Linux en Open Source eigen gemaakt en werk ik in mijn vrije tijd aan een website waarop ik informatie over Nederlandse films en documentaires verzamel. Ik vind het contact met de medewerkers en de verbondenheid erg fijn. En natuurlijk de boeken die vaak een verbindende factor zijn en die voor veel enthousiasme kunnen zorgen. Mijn vrijwillgerswerk heeft ook als voordeel dat ik niet de hele dag achter een beeldscherm zit maar direct contact met mensen maak. Dit werk heeft er ook voor gezorgd dat ik sociaal vaardiger en communicatiever ben geworden. En de bieb is voor mij altijd een stukje 'thuis', een unieke plek."

De bibliotheek is voor mij altijd een stukje 'thuis', een unieke plek.

— Paul, vrijwilliger Publieksdiensten

Sendy

"Ik ben super blij met mijn vrijwilligerswerk in het Bibliotheekcafé in De Witte Dame. Ik leer veel nuttige dingen over het werken in de horeca en ik word helemaal blij van ons prachtige oma-servies waar we alles op serveren!

Ik heb wisselende taken in het café en die afwisseling vind ik heel prettig. Ik sta achter de kassa en neem bestellingen op, ik sta in de keuken en maak eten klaar en ik schuif de vaatwasser vol en ruim de schone vaat op. Nu nog koffie leren zetten!

Ik vind het heerlijk om te zien hoeveel verschillende mensen naar het Bibliotheekcafé komen. Van senioren tot ZZP'ers, van ouders met jonge kinderen tot studenten.

En ik vind het geweldig dat we met z'n allen in het Bibliotheekcafé écht een team zijn; samen zorgen we dat alles op rolletjes loopt!"

 

Mieke

"Ik ben vrijwilliger in de Bibliotheek Waalre. Daar ben ik coördinator van het Taalcafe en ik coördineer het voorlezen voor ouderen. Ik heb jarenlang in de Publieksdienst gewerkt en val daar af en toe nog in als daar behoeft aan is. Ook heb ik jarenlang op woensdagmiddag voorgelezen aan kinderen. Nu lees ik op zaterdagmorgen voor aan kinderen.

De Volksuniversiteit Waalre wil, in samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven, een leesgroep voor laaggeletterden starten. Daar ga ik een groep begeleiden. Door Corona zijn we helaas nog niet van start gegaan.

Het leuke van dit werk is dat ik in contact kom met veel mensen met veel verschillende nationaliteiten en achtergronden. Het werk geeft mij veel energie. Nu, tijdens de lockdown merk ik hoe ik het mis. Het geeft mij structuur aan mijn week en ik kijk iedere week opnieuw uit naar die leuke contacten. Hopelijk kunnen we het werk snel weer oppakken."

Ik vind als vrijwilliger elke keer weer mijn geluk bij de mensen van de bibliotheek. We zijn sociale wezens en zijn allemaal op zoek naar die kleine momentjes van geluk.

— Yvette, voorleesvrijwilliger Expeditie E