Rondje Brabant Presenteert

Elke 3e woensdag van de maand een interessante spreker over de veranderende samenleving

Rondje Brabant Presenteert

Elke maand nodigt één van de Brabantse Bibliotheken een interessante spreker uit. Een spreker die gespecialiseerd is in een actueel onderwerp dat naadloos aansluit op onze snel veranderende samenleving.

Onze interviewer Theo Verbruggen daagt elke spreker uit de diepte in te gaan en antwoord te geven op een aantal vragen over bijvoorbeeld het milieu, mensen en cultuur. Elke maand op een andere locatie in Brabant, met ruimte voor een kleine groep live publiek en een livestream. Dát is Rondje Brabant Presenteert.

Interviewer: Theo Verbruggen

Sustainable Development Goals

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen.

Elke spreker van Rondje Brabant Presenteert praat over een relevant, actueel onderwerp en staat in relatie met één of meer van deze doelen. 

15 sept: Teun van de Keuken

de Bibliotheek Eindhoven

Over de (on)eerlijke productieprocessen van ons voedsel

Al jaren is Teun van de Keuken één van de gezichten van Keuringsdienst van Waarde (KRO) dat inzicht probeert te geven in de wondere wereld achter ons voedsel. Daarnaast is hij initiatiefnemer van de slaafvrije chocolade Tony’s Chocolonely.In verband met de huidige harde lockdown zijn een aantal lezingen verplaatst. 

Meer informatie en aanmelden

20 okt: James Kennedy

Nieuwe Veste (Breda)

Actuele maatschappelijke ontwikkelingen in historisch perspectief

Professor en historicus James Kennedy praat over politiek, moraal, religie, maatschappelijke ontwikkelingen, de typisch Nederlandse volksaard, onderwijs en economie. Hij geeft een verrassende kijk op de Nederlandse samenleving en trekt de historische lijnen door naar de toekomst.

Meer informatie en aanmelden

17 nov: Maarten van Rossum

de Bibliotheek Veldhoven

Een analyse van de wereld, met onderkoelde humor en historische feitenkennis

Als bekendste historicus van Nederland is Maarten van Rossem op vele terreinen een allesweter. Hoewel… zelf zegt hij “In het algemeen is het zo dat vrijwel iedereen vrijwel altijd ongelijk heeft.”

Meer informatie en aanmelden

15 dec: Damiaan Denys

Huis73 (Den Bosch)

Tekort van het teveel

Damiaan Denys is filosoof en psychiater en denkt over angst en vrijheid, (ab)normaliteit, geest en hersenen, dood en leven op het kruispunt van de disciplines psychiatrie, filosofie en neurowetenschap. Hij staat bekend om zijn eerlijke vragen en moedige standpunten in complexe maatschappelijke debatten.

Meer informatie en aanmelden

19 jan: Rudy Asibey

De Bibliotheek Heusden

Hoe is het om als zwarte vrouw op te groeien in Nederland?

Rudy neemt ons mee naar haar jeugd door middel van onthutsende passages uit haar dagboek en schetst een pijnlijk beeld van het Nederland waarin ze is opgegroeid, waar menig ander zich in kan herkennen. En toch, toch hoopt zij een beter en ander Nederland mee te mogen maken.

Meer informatie en aanmelden

16 feb: Eva Rovers

de Bibliotheek Helmond-Peel

Hoe burgerberaden boze burgers veranderen in betrokken burgers

Eva Rovers schrijft hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen en over de urgentie van de klimaatcrisis.

Meer informatie en aanmelden

16 maart: Bart Verheggen

de Bibliotheek Dommeldal

Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering

Klimaatwetenschapper Bart Verheggen hoopt duidelijkheid te bieden in de veelheid aan -soms tegenstrijdige- informatie: hoe en waarom verandert het klimaat en hoe weten we dat eigenlijk? Welke risico’s kleven daaraan en hoe kunnen we die beperken?

Meer informatie en aanmelden

20 april: Stephanie van den Sigtenhorst

De Bibliotheek De Kempen

Van Fast naar Slow Fashion

Stephanie van den Sigtenhorst gebruikt haar achtergrond en studie International Fashion and Branding om duurzame merken én consumenten te helpen en de wereld een stukje mooier, eerlijker en duurzamer te maken. Om de mode industrie te veranderen van vervuilend en mens onterend naar duurzaam en mooi.

Meer informatie en aanmelden

18 mei: Paul van Tongeren

De Bibliotheek Midden-Brabant

Over betekenis, levenskunst, de impact van corona, en betrokkenheid bij maatschappelijke ontwikkelingen

Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen (1988-2015). Naast zijn academische werk houdt Van Tongeren zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. Hij publiceert populaire boeken op basis van zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en het nihilisme van Friedrich Nietzsche.

Meer informatie en aanmelden

Boekentips van de sprekers

Een samenwerking tussen de Brabantse Bibliotheken Breda, De Kempen, Den Bosch, Dommeldal, Eindhoven, Helmond-Peel, Heusden, Midden-Brabant, Veldhoven & Cubiss