Praktijkvoorbeelden vo/mbo

Praktijkvoorbeelden uit het voortgezet onderwijs en het mbo

Boekenroof

Boeken zijn saai? Nou, niet met Boekenroof!; het nieuwe en super spannende bibliotheekbezoek voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Samen met andere leerlingen ga je op zoek, werk je samen en ga je de strijd aan. Per boek is er een opdracht, zoals het maken van een stapelgedicht of het opzoeken van een e-book. Zo verbeteren leerlingen spelenderwijs hun zoekvaardigheden. Welk groepje heeft op het eind de meest(e) zeldzame boeken bemachtigd?

Het Stedelijk College Oude Bossche baan is met maar liefst vijf klassen naar de bibliotheek gekomen om dit spannende spel te spelen. Een groot succes én enthousiaste leerlingen!

Boekentaxi

Met de Boekentaxi wordt het de leerlingen wel heel makkelijk gemaakt om de leukste, meest aansprekende boeken te lezen! Leerlingen reserveren online boeken bij bibliotheekeindhoven.nl. De vervoersdienst levert deze boeken op school af en neemt de ingeleverde boeken mee terug. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst worden alle leerlingen gratis, collectief lid gemaakt van de bibliotheek.

Het Eckart College maakt al gebruik van de Boekentaxi, evenals het Sint Lucas en enkele opleidingsrichtingen van het Summa.

Inzet mediacoach

De mediacoach van de bibliotheek ondersteunt de school als aanspreekpunt, inspirator en aanjagers voor extra aandacht voor leesmotiverende activiteiten. Daarmee ontzorgen ze de school. Zo is mediacoach Francis Relou op het Frits Philips lyceum aanwezig. Hier helpt ze om het hele docenten team de de urgentie te laten inzien én geeft ze praktische handvatten hoe je leesmotivatie kunt stimuleren. Ook werkt ze vormen uit om de jongeren met plezier aan het lezen te krijgen, zoals het maken van 'BookToks', korte boekpromoties op TikTok.

Themakisten

Om boeken goed in de les te kunnen integreren, is het van belang om de juiste boeken, in de juiste hoeveelheid bij de hand te hebben. De bibliotheek kan themakisten met boeken leveren, die passen bij een bepaald onderwerp, periode, schrijver of leesniveau van de leerlingen. De mediacoach en school bespreken samen waar behoefte aan is. Vervolgens stelt de bibliotheek een kist samen met 30 exemplaren. De kist blijft voor een periode van drie maanden op school. Zo is er voldoende tijd om de boeken in de klas te behandelen, en kunnen de leerlingen exemplaren mee naar huis nemen om te lezen.