Leesoffensief Eindhoven

Het Leesoffensief Eindhoven

Eindhoven, een stad van én voor iedereen. We vinden het belangrijk dat alle kinderen in onze stad en innovatieve technologieregio de kans krijgen om hun talenten te ontplooien, hun volledig potentieel te bereiken en een gelukkig en gezond leven te leiden. Taalontwikkeling is hierin van cruciaal belang.

Samen met de gemeente Eindhoven, de GGD, Lumens en partners uit het onderwijs, heeft de Bibliotheek Eindhoven het initiatief genomen tot het Leesoffensief Eindhoven. 

Lijn

Inspirerende webinars, georganiseerd door Leesoffensief Eindhoven

Webinar: Talige interactie met het jonge kind

Beeldverslag

Bij het webinar 'Talige interactie met het jonge kind' maakte Visueeltjes.nl dit visuele verslag. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Webinar: Leesmotivatie in het po (gr. 7/8), vo en mbo

Taalvaardigheid is een belangrijke voorwaarde om een opleiding met succes te kunnen afronden. Wie teksten goed begrijpt, is beter in
staat om het onderwijs te volgen en om opdrachten te maken. Als het gaat om leesmotivatie en leesprestaties kunnen docenten écht het verschil maken. Maar wat kunnen docenten nu precies doen om de leesmotivatie te bevorderen?

 

Webinar: Ouderbetrokkenheid en taalontwikkeling

Er bestaan grote verschillen tussen de taalvaardigheid van kinderen als zij starten op school. De invloed van ouders is onmiskenbaar. Maar het is niet voor alle ouders vanzelfsprekend om met hun kinderen te lezen, spelletjes te spelen of gesprekken te voeren. Kun jij, als professional bijdragen aan de thuistaalomgeving van de kinderen? Hoe doe je dat? En welke rol speelt meertaligheid hierin? Dr. Martine van der Pluijm, docent en onderzoeker bij Hogeschool Rotterdam, deed hier onderzoek naar en deelt haar inzichten met ons in dit webinar.

De Betekenaar: Ouderbetrokkenheid

Bij het webinar 'Ouderbetrokkenheid en taalvaardigheid' maakte de Betekenaar dit visuele verslag. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Webinar: Meertaligheid

Steeds meer kinderen leven in de magische wereld van meertaligheid. Wat is meertaligheid precies en wat betekent het thuis en op school? Hoe leer je eigenlijk twee talen tegelijk en hoe werkt dat in je brein? Wat is een taalrelatie en wat is een moedertaal? En waarom is het juist goed om met je ouders de thuistaal te spreken?

Marinella Orioni, schrijver en specialist meertaligheid en interculturaliteit leert je tijdens dit webinar alles wat je altijd al wilde weten over meertaligheid, en natuurlijk nog veel meer!

De Betekenaar: Met een meertalige blik zie je meer!

Bij het webinar over meertaligheid, maakte de Betekenaar ook weer een prachtig visueel verslag. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

 

 

 

 

Webinar: Samen voor LEES!

Hoe zorgen we samen voor een goede leesvaardigheid bij kinderen en jongeren in Eindhoven en Waalre? Tijdens deze digitale bijeenkomst, die plaatsvond op 11 januari 2021, gaan we op zoek naar het antwoord op deze vraag. Onderwijsexpert Kees Broekhof (Sardes) en taalexpert Joanneke Prenger (SLO) helpen ons daarbij. 

De Betekenaar: Hoe maken we betrokken lezers?

De Betekenaar maakte naar aanleiding van de bijeenkomst op 11 januari dit visuele verslag om het verhaal in beeld kracht bij te zetten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Lijn
Lijn

Voorbeelden uit de praktijk

Lijn

Agenda

Zodra er weer een activiteit gepland staat, zal deze hier zichtbaar worden.

Lijn

Contact

Heeft u naar aanleiding van het Leesoffensief nog vragen of wilt u een bijdrage leveren? Neem dan contact op met Jolien Verhees via jolien.verhees@eindhoven.nl.