Praktijkvoorbeelden kinderopvang

Praktijkvoorbeelden uit de kinderopvang

Verteltasje vol (voor)leesplezier

Mediacoach Arjan en kinderopvangorganisatie Little Jungle bedachten het 'Verteltasje' om het (voor)lezen bij de kinderen thuis te stimuleren. De ouders krijgen vier keer per jaar een verteltas mee naar huis. Daar zit een voorleesboekje in met verwijzing naar het digitale voorleesverhaal, voorwerpen die bij het thema horen en verschillende opdrachtkaartjes om spelenderwijs op de inhoud van het verhaal in te gaan en hier over te praten. Dit daagt de ouders uit om het lezen te combineren met spel. Iets wat bij de kinderen voor veel (lees)plezier zorgde, maar wat ook de ouders verrassend leuk vonden. Zoals een van de vaders zei: “Dit is echt heel goed voor de kinderen en wij worden er heel blij van.”

Meer informatie

Gratis prentenboek

Om het voorlezen te stimuleren krijgen Eindhovense pasgeborenen en hun ouders een gratis prentenboek. Het boek over de avonturen van eendje ukkePuck uit de Dommel is een cadeau van de ASML Foundation en onderdeel van het project ‘Voor ieder kind een boek’. Een initiatief van ASML Foundation, de Bibliotheek Eindhoven en GGD Brabant-Zuidoost. Bianca Mastenbroek schreef het prentenboek.

Bij consultatiebureaus wordt het boek uitgedeeld. Behalve in het Nederlands verschijnt het boek ook in het Engels, Chinees, Turks, Arabisch en Pools.  

Lees meer

Themagericht werken

Onze Mediacoach Arjan en basisschool De Schelp zijn een pilot gestart om het taalaanbod te koppelen aan een thema, bijvoorbeeld ‘Vikingen’. De bibliotheek verzorgt een mooie collectie boeken rondom het thema, tijdens de lessen vertellen de leerkrachten er over, de kinderen lezen bijpassende boeken en ze maken zelf opdrachten. De schoolbibliotheek is opnieuw ingericht, zodat de boeken beter zichtbaar zijn. Er zijn leesplekken gekomen waar de kinderen in rust kunnen lezen. Een belangrijke aanvulling zijn de nieuwe themahoeken, waar de eigen werkjes van de kinderen tentoongesteld worden. Zo wordt de leescultuur voor iedereen in school meer en meer zichtbaar.

Samen Thuis in Taal

In 2018 is de Bibliotheek Eindhoven gestart met het project Samen Thuis in Taal. Op basis van achterstandsscores heeft de gemeente Eindhoven destijds tien SPIL-centra geselecteerd. Naast de subsidie van degemeente Eindhoven steken wij ook eigen middelen in dit mooieproject waar wij sterk in geloven.

Op iedere locatie geeft een team van vrijwilligers extra taalonder-steuning aan kinderen die het nodig hebben. Deze vrijwilligers zijn zowel actief op de SPIL-centra als in de thuissituatie waardoor ouders meegenomen worden in de positieve spiraal van taalstimulering.

Meer informatie

Training mediaspecialist

In deze training leer je hoe je planmatig (voor)lezen en digitale media kunt inzetten binnen je locatie. Én hoe je je collega's hiervoor kunt enthousiasmeren. De diverse media krijgen zo een structurele plek binnen de groep. Ook krijg je tips om ouders te informeren over het belang van (voor)lezen, het gebruik van allerlei media en mediaopvoeding. Na de training volg je nog tweemaal per jaar een inspiratiebijeenkomst die aansluit bij landelijke activiteiten zoals de Nationale Voorleesdagen of de Media Ukkie Dagen. Linda volgde de training: "Ik heb geleerd hoe ik de leesbevordering van jonge kinderen kan stimuleren door het inzetten van (digitale) media. Een verdieping voor mezelf en een verrijking voor de kinderopvang!"

Naar de training