Leesoffensief

Samen voor Lees! Een oproep tot een leesoffensief

De leesvaardigheid van Nederlandse kinderen holt achteruit. Een kwart van de 15-jarigen leest zo slecht dat zij het risico lopen laaggeletterd de school te verlaten. Hoe kunnen we samen zorgen voor een goede leesvaardigheid bij kinderen en jongeren in Eindhoven en Waalre? 

Maandag 11 januari 2021 vond in de Bibliotheek Eindhoven de digitale bijeenkomst 'Samen voor Lees! Een oproep tot een leesoffensief' plaats. Onderwijsexpert Kees Broekhof (Sardes) en taalexpert Joanneke Prenger (SLO) gingen met ons op zoek naar antwoord op de vraag hoe we samen kunnen zorgen voor een goede leesvaardigheid bij kinderen en jongeren en hoe we het plezier in lezen terug kunnen brengen.

Kijk hier de livestream terug

De tekening van de Betekenaar

Podcast: Een andere methodiek voor begrijpend lezen

Erno Mijland interviewt onderwijsadviseur Pierre Pas en ondernemer Mariëlle van Rijn. Gezamenlijk bieden ze - vanuit hun eigen passie voor lezen - leerkrachten een vernieuwende methodiek voor begrijpend lezen.

Naar de podcast

Lezen uit nieuwsgierigheid

Het leesonderwijs moet beter! Steeds meer jongeren zijn laaggeletterd en hebben ‘geen interesse’ om te lezen. Dus hoe prikkel je ze? Het antwoord: door boeken op verschillende momenten in je onderwijs terug te laten komen.

Geletterdheid en schoolsucces

Een blog van Anneke Smits en Erna van Koeven van Windesheim Lectoraat: Onderwijsinnovatie en ICT over het inzetten van rijke teksten in het onderwijs.

Kinderboeken voor wereldoriëntatie

Kinderboeken gebruiken tijdens wereldoriëntatie is natuurlijk een geweldige manier van leesbevordering. Je slaat twee vliegen in één klap: Je behandelt de lesstof én je besteedt tijd aan kinderboeken lezen!

Tiplijsten bij de 'leestypetjes' uit de klas

Elk type kind houdt van een bepaald soort boeken. Voor elk type kind is er een eigen tiplijst opgesteld, een lijst met boekentips. Als je wilt weten welke boeken je een kind in je klas zou kunnen aanraden, kun je kijken op welk van deze typetjes dat kind lijkt.